В София започва строителството на една от най-сложните меторстанции от новия трети метролъч - метростанция 8 при „Орлов Мост“. Проектът се изпълнява от „Евро Алианс Тунели“ АД. Голямата дълбочина се налага заради преминаването на тунел под Перловската река и вече изградените съоръжения на първи метродиаметър, уточниха от дружеството.

Започна строителството на третия лъч на метротоНовата трета линия на метрото ще свърже кварталите Горна баня и Овча купел с Хаджи Димитър

Новата станция е разположена в югоизточния ъгъл на Княжеската градина, като според утвърдения проект на Столична община за нея са предвидени два входа.

Първият ще е откъм езерото Ариана. Входът ще е от съществуващия подлез, като чрез изпълнение на тунел ще се преминава под бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и Перловската река. Така ще се влиза на вестибюлното ниво на бъдещата станция.

Вторият вход ще е от съществуващия подлез на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Цар Освободител“. Предвижда се подлезът, който е частично открит да се закрие изцяло и да се направи връзка с Първия Метродиаметър.

Предвижда се по време на строителните работи спирката при Орлов мост да бъде изместена със 100 м напред от съществуващото си местоположение на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Промените в организацията на движение са в сила от 1 февруари 2016 г. и ще продължат до 01.02.2018 г.