Фирмите по чистотата започнаха второто миене на карета от централни софийски улици и булеварди. Дейностите стартираха днес в район „Красно село“. Почистването ще продължи до 3 септември и ще обхване районите „Триадица“, „Възраждане“, „Оборище“ и „Средец“. Това е второто цялостно измиване след извършената през юни работа. От 7:30 до 16:30 ч. се спира движението по улиците, които се обработват, като в организацията на движението се включват отдел „Пътна полиция“ при СДВР и сектор „Общинска полиция“. За това време се закриват и Синя/Зелена зона, както и местата за служебен абонамент.

Продължава миенето на улици и извън центъра, като то се извършва в часови интервали, съобразени с маршрутите на градския транспорт, времето за сън на живеещите наблизо, текущите ремонти, обясни пред bTV Radio директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. „Преди измиването се проверява изправността на шахтите – където е нужно, те се ремонтират или почистват. Улицата се измита и след това се измива с водна струя с налягане от над 5 атмосфери.“ – описа процеса на работа тя.

Служители на инспeктората следят дали се спазва технологията, а след като улицата изсъхне, се проверява качеството на работата. „Улицата трябва да бъде идеално чиста, включително да няма наноси около бордюрите.“ – уточни инж. Георгиева. При констатирана некачествена работа изпълнителите на дейностите по чистотата трябва да повторят миенето за своя сметка. Началникът на инспектората цитира такъв случай, когато две улици са били мити без да бъдат преместени колите, затова се е наложило районът да бъде обработен втори път.

За да не се бави работата, Столичният инспекторат напомня на водачите да не паркират на улиците, обявени в графика за миене. Автомобилите, които пречат, се преместват принудително с общинските паяци, без да се налагат глоби. Те се оставят наблизо, а за местоположението водачите могат да се информират на телефона на Центъра за градска мобилност 0700 13 233. Табели за предстоящите дейности се поставят няколко дни предварително. С програмата за измиване на улиците софиянци могат да се запознаят в секцията „Графици“ на сайта на Столичния инспекторат .

Информация се предоставя и от Оперативния център на инспектората на тел. (02) 987 5555.

Интервю на Светослав Николов с началника на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева: