Предстоят политически консултации, които ще търсят отговор на въпроса кой ще поеме поста министър на правосъдието. Христо Иванов вчера подаде оставка след спорна поправка в Конституцията, а премиерът Борисов я прие.

Гласуваната от депутатите точка предвижда прокурорската квота да има надмощие с един човек в своята камара от Висшия съдебен съвет.

След спорна поправка в Конституцията - министерска оставка (ОБЗОР)Христо Иванов се оттегли като правосъден министър, Радан Кънев става опозиционен депутат

Парламентът раздели ВСС на две колегии, но не допусна съдии, избрани от съдии, да имат превес над парламентарната квота. Тази препоръка според европейските институции ще гарантира независимостта на съда.

След оставката: Протест в подкрепа на Христо Иванов (СНИМКИ И ВИДЕО)Граждани изразиха недоволството си от приетите промени в Конституцията и оттеглянето на правосъдния министър

Оттеглянето на Иванов предизвика спонтанен протест в центъра на София. Няколкостотин недоволни граждани блокираха снощи за кратко движението на Орлов мост. Шествието се отправи и към Съдебната палата.