27 хиляди тона гориво от отпадъци са произведени за половин година в завода за боклук в столицата.  Общината планира в бъдеще горивото от боклук да се изгаря от ТЕЦ-София.

завод за боклука, гориво
(Photo: bTV)

До края на година в завода за боклук трябва да се произведат 185 хиляди тона гориво от отпадъци. До 4 години то трябва да започне да се използва от „Топлофикация – София”. Очаква се това да спести около 30 млн. лв. годишно от сметките за газ на дружеството. Еколозите обаче предупреждават, че проектът за ТЕЦ София не е безопасен.

 „Тази инсталация ще допринесе с още 13 тона годишно фини прахови частици и всички тези фини прахови частици, смесени с тези от автомобилите и битовото горене, ще остават тук и ние ще ги дишаме”, твърдят от организацията „За земята”.

 

 
 

Липсва всякакво превишаване на допустимите норми в този смисъл се гарантира качеството на въздуха в района на „Топлофикация”, категорична е министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

 

Новата инсталация в ТЕЦ-София ще струва около 135 милиона евро. Предвидено е европейско финансиране, но част от парите ще осигури и общината.  

„Очакваме да получим максимално безвъзмездно финансиране и да не се налага заради изпълнението на проекта да се повишават таксите”, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

завод за боклука, гориво
(Photo: bTV)

Докато не заработи инсталацията в ТЕЦ-София за изгарянето на полученото от завода за боклук гориво общината плаща на други заводи за това. Така всяка година софиянци плащат по 6 млн. лв. вместо да спестяват от сметките за парно.