Мнозина я смятат за плевел, но тя е в действителност супер храна. Дворовете изобилстват от нея, много често можем да я видим и в града. Тученицата е жизнено, вкусно и полезно растение. В нея се съдържат много повече витамин C, отколкото в цитрусовите плодове, и много повече омега 3 киселини, отколкото в зеленолистните, които обичайно хапваме.

Богата на много витамини и минерали, както и на мощни антиоксиданти, тученицата традиционно е била част от менюто на българина. Пренебрегната и забравена през последните десетилетия, тя остава желана храна за домашните животни, които инстинктивно я предпочитат и й дават името „кокоша“ или „патешка“ трева.

За да възроди интереса към тученицата, фермерът Стоян Симеонов ще й организира специално представяне на традиционния фермерски фестивал „Произведено във фермата“, който се провежда всяка сряда пред Министерството на земеделието и храните. Стоян Симеонов ще разкаже за ползите от тученицата и ще сподели рецепти с нея в презентацията „Чудото тученица“ на 11 септември в 12 ч.

„В доста страни тученицата се използва в супи, салати, баници. И точно чуждестранни клиенти ни подтикнаха да я предложим на пазара. Клиентът е човекът, който ни е накарал да направим този асортимент от 70 различни зеленчука и подправки, защото е имал нужда от тях.“ – каза фермерът Стоян Симеонов в интервю по bTV Radio.

Повечето хора не познават тученицата като храна и това го насърчава да я популяризира: „Голяма част от хората, които имат градинки, се усмихват и се чудят как така предлагаме тази така наречена трева за ядене. Гледат я с недоверие, защото не знаят колко вкусна и полезна е тя.“ Според фермера има нужда потребителите да бъдат образовани както за храната, така и за произхода й, да правят ясна разлика между биологично и конвенционално земеделие, между растения, отгледани при строг шестстепенен контрол и в личното стопанство на село.

Най-популярният начин за консумация на тученицата е в салата – с домати краставици и лук или пък с кисело мляко, краставици, сирене и чесън. „Тя може да се добавя в таратора, в омлети и гювечи, а много клиенти я използват в смутита.“ – споделя обратна връзка от потребителите фермерът Стоян Симеонов. Той напомня, че тученицата трябва да я хапваме свежо набрана не само заради по-добрия вкус, но и заради това, че така тя е съхранила полезните вещества.

Интервю на Светослав Николов:

 

Снимка: „Произведено във фермата“