На 5 фази ще протече Националният план за ваксинация срещу COVID-19 в България, стана ясно от представянето му в Министерския съвет. Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов обясни кои групи от населението ще бъдат обхванати от програмата.

В първата фаза ще бъдат имунизирани лекари, зъболекари, фармацевти и друг персонал в здравния сектор. По думите на проф. Ангелов това са лица с висок риск от заразяване, които след това могат да пренесат инфекцията. Ще бъдат ваксинирани 243 600 души, сред които 30 000 лекари, 10 000 стоматолози, 6600 фармацевти и др.

Във втората фаза влизат педагогическите специалисти, работещите и домуващите в социални институции и работещите във ферми за норки (животните доказано пренасят коронавируса – б.р.). Ще бъдат имунизирани 112 080 души.

В трета фаза влизат служителите, поддържащи основни за обществения живот дейности като водоснабдяването.

В четвърта фаза са възрастните хора на и над 65 г. и лицата с хронични заболявания – 1,8 млн. души.

В последната пета фаза влизат лицата от уязвими заради начина си на живот групи от населението.

За реализацията на програмата България ще бъде разделена на 6 региона, като София-град няма да е отделен регион, а ще е заедно с областта си, Перник, Кюстендил и Благоевград.

По региони отговорните за ваксинацията здравни инспекции ще са РЗИ-Враца (Първи регион), РЗИ-Велико Търново (Втори регион), РЗИ-Варна (Трети регион), Столична РЗИ (Четвърти регион), РЗИ-Пловдив (Пети регион) и РЗИ-Бургас (Шести регион).

Ваксината ще е доброволна и ще се слага след информирано съгласие на пациента за избраната от него ваксина.