Министър Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев. Това каза самият финансист пред журналисти в Народното събрание, като отбеляза, че е направил това още вчера.

Причината е писмото на професора до парламента, в което се посочва, че НЗОК дължи на чужди здравни фондове над 271 млн. лв.

"Директорът на НЗОК постъпи некоректно, тъй като не е информирал Надзорния съвет и мен за писмото си до Народното събрание. Той знае каква е процедурата. Направо е информирал Народното събрание“, каза Ананиев.

Той поясни, че когато го е попитал дали има такова писмо, той е отрекъл: „Когато извадих писмото и показах подписа му, той каза, че това не е неговият подпис“. Министърът поясни, че директорът после е обяснил, че е подписал това писмо без да гледа.

Ананиев поясни, че е вярно, че НЗОК има задължения към здравните каси на други държави, но беше категоричен, че дълговете се обслужват: „През главата на Надзорния съвет, на министъра, на Министерски съвет иска актуализация на бюджета, което въобще не му е във функциите. Всички каси имат такива задължения. Ние сме провели разговори с основните каси, на които дължим пари“.

Съдбата на Плочев нажежи и страстите в пленарната зала, като левицата обвини ГЕРБ, че с темата за Народния съд и съдбата на Валери Жаблянов се опитват да прикрият кризата в здравеопазването. Жельо Бойчев от БСП цитира писмо на управителя на касата, в което се посочва, че има нужда от актуализация на бюджета й със 140 млн. лв.

„Разбирам, че ще бягате от този дебат, защото носите отговорност за състоянието на здравната система, но няма да ви позволим”, каза Бойчев. Той допълни, че вече имало сигнали за здравноосигурени граждани, на които им се отказва медицинска помощ в Западна Европа.

ГЕРБ събират подписи за оставката на Валери ЖабляновБСП вчера застана зад зам.-председателя на НС в скандала заради оценката на Народния съд

Колегата му от БСП Славчо Велков предупреди министъра на здравеопазването да не заплашва "един български професор" и да не му иска оставката. Той даже поиска НСО да започне да пази проф. Плочев.

Отговорът на министър Кирил Ананиев: "Директорът на НЗОК обеща, че ще си подаде оставката на 15 февруари, а той е тръгнал в парламентарните групи, за да злоупотребява, че някой го насилва". 

Той заяви, че не може да уволни директора на НЗОК, тъй като той е избран от Народното събрание: „Той иска да създаде някакъв дебат и този дебат ще бъде следващата седмица и парламентът ще си вземе решението. Аз не мога да го уволня. Аз мога да кажа, че му искам оставката. Не мога да разбера кой го подучи“.