Тя препоръча разнообразна закуска с комплексни въглехидрати – пълнозърнеста храна и плодове. „Овесени ядки, чия, плодове – те са източник на въглехидрати с нисък гликемичен индекс и ни дават много енергия за по-дълъг период.“ – описва добрия избор за менюто ни д-р Попова. Наобед е добре да хапнем месо, риба и млечни продукти, които можем да съчетаем с въглехидрати като картофи и ориз и да допълним със салата. Вечерята трябва да е най-малко два часа преди времето, в което се приготвяме за сън, за предпочитане – между 18 и 20 ч. В нея отново можем да акцентираме върху есенциалните аминокиселини, но не бива да претоварваме организма с пържени храни.“ Д-р Попова препоръчва: „Добре е да приготвите за вечеря ястие, което е задушено или сготвено на пара.“

Зеленчуците могат да присъстват във всяко хранене. Те са нискоенергийни и с повече фибри. Парче краставица, морков или стрък целина са особено подходящи за засищане на глада в междинните хранения. Хубаво е зеленолистните – марули, спанак, лапад – да се киснат във вода поне 30 минути предварително, за да се разтворят нитратите. Добре е дори да сменим водата един или два пъти. В следобедните часове на хормонално ниво възниква апетит за сладко. „Добре е да успеем да го утолим с плод. Сладкото влияе благоприятно на настроението, от което имаме особена нужда в период на самоизолация. Но ако хапнем сладко със захар, трябва да имаме повече физическа активност – около 35 – 40 минути, за да не увеличим теглото. 25 – 30 гр. шоколад на ден в някои случаи са дори препоръчителни, но при същото условие за спорт.“ – добавя специалистът.

Тя посочва времето у дома като подходящ момент да дадем добър пример за здравословно хранене на своите деца и да възпитаме у тях навици на грижа за тялото. „За тях, особено за по-малките, здравословно и вкусно не се припокриват. Тази разлика по-лесно можем да им обясним, когато са на 8 – 10-годишна възраст. Но винаги можем да кажем на детето, че първо трябва да изяде основното ястие и едва тогава да разрешим сладко. На по-големите е хубаво с примери да обясним какви са последствията от прекомерната консумация на сладко. Трябва да им кажем, че ако напълнеят, ще изгубят добрата си физическа форма, а при тях духът на спортната надпревара е особено силен. И най-вече трябва да даваме личен пример с възпитание в семейството. В училище има наредби за храната, но не е там мястото, където децата се възпитават в здравословни хранителни навици.“ – заключава д-р Росица Попова.

Интервю на Светослав Николов: