Земетресение разлюля България около в 20.01 часа. То разтърси най-силно Самоков, София и Благоевград, но е усетено в почти цялата страната.
Няма данни за нанесени щети.

По данни на БАН земетресението е с магнитуд от 4,3 по скалата на Рихтер. Епицентърът на земния трус е под връх Мусала, дълбочината - около 10 километра.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на Самоков уточни за bTV, че в града няма щети след труса.

Петя Трифонова, дежурният сеизмолог в БАН, обясни, че земетресението е било сравнително кратко. Усетено е обаче в доста голям регион. „Имаме данни, че е усетено дори и по високите етажи на град София. Най-силно е усетено в района на Благоевград, Самоков, Боровец, Разлог, Велинград и Банско”, каза още Петя Трифонова. 

По думите й епицентърът на вчерашното земетресение е на около 20 км от този на днешното. „Възможно е вчерашното събитие да е активирало някаква структура, която се намира по върховете на Рила”, поясни тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Според информацията на Европейския средиземноморски сеизмологичен център /EMSC/ трусът е с магнитуд 4,5, като е бил на дълбочина от 10 км и епицентър на 61 км южно от столицата и на 18 км южно от Самоков.

Кореспондентът на btv в Благоевград съобщи, че трусът е усетен също в града, както и в Разлог и Сандански.

В Благоевградско вчера също имаше трус, със сила 3,6 по скалата на Рихтер.