Те се познават от дълго време и са приятели, но живеят в различни точки на страната. В пандемията, когато множество културни проекти преминаха от сцената във виртуалното пространство, те използват интернет, за да започнат да работят заедно. Това е групата Lena & The MaTes, която вече има своята първа песен – Back Again. Тя е за възможността да се върнеш в момента преди грешката и да поемеш по нов път.

За създаване на музика е важна взаимността. Членовете на Lena and The MaTes я постигат, работейки отделно един от друг и срещайки се единствено в интернет. „Никога не сме били в обща репетиция. Всичко се случва онлайн. Разпращаме си идеите, всеки работи върху своята партия. Интересно е, че никога не се знае какво ще излезе от работата на другите, изненадваме се един друг и се обогатяваме. Всеки път песента звучи все по-добре и по-добре.“ – разказа Александър Здравков, бас китаристът на групата. „Самият процес е изключително удоволствие да се твори, да се вдъхновяваме един друг, да си препращаме идеите. Надявам се евентуално вбъдеще да имаме шанса да представим песните си на живо.“ – добави Елена Иванова, вокал.

Групата се е насочила към разнообразни жанрове – рок, каквато е първата им песен, фюжън, каквато музикална идея вече имат, поп. „Идеята е да правим хубави песни. Просто музиката излиза от сърцето. Сега имаме повече свободно време, в което можем да творим, и можем да реализираме идеите, които сме събирали през годините с хора, които също имат желание да правят това.“ – описва искрата в работата Александър Здравков. „Музиката е част от нашия живот. Тя истински те вдъхновява и те съпровожда през цялото време. Музиката е универсален език, чрез който да предадеш своите чувства и размисли, който може да бъде разбран от голяма част от хората. Това е вдъхновение, от което няма да се откажем скоро. Пандемията ни даде крила, време, шанс да създадем общ проект, в който всеки да изложи своето творческо виждане.“ – добавя Елена Иванова.

Първата песен на Lena and The MaTes е Back Again. „Най-важното, което песента иска да каже, е, че човек винаги може да започне отначало, да се върне на мястото, в което е сгрешил, и да започне всичко отначало. Да не се страхува за живота, просто продължава.“ – посочва Александър. Елена добавя: „Искаме песента да е заредена с положителна енергия и да дава стимул на хората да вярват в себе си. Нека знаят, че могат да се завърнат с нови сили и да преодоляват всякакви препятствия. Да имат повече желание за всичко, повече хъс, повече емоция. Да се раздават. Да не се отказват.“

Създател на проекта и автор на песента е Апостол Стефанов, който свири на китара и прави дръм програминга. Соло китара в това изпълнение свири Диян Спасов. Записите прави Николай Берберов.

Интервю на Светослав Николов: