За да се предпазим от коронавируса трябва да мием ръце със сапун и вода, да почистваме евентуално замърсени повърхности, да избягваме да сме с много хора в закрити помещения, посъветва по bTV Radio епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова. Аптеките са препълнени с купувачи и персоналът се задъхва, коментира председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов. Пазари в София от днес започват дезинфекция, съобщи управителят на някои от най-големите от тях – директорът на „Пазари Възраждане“ Драгомир Димитров.
 
„Заболяването от коронавируса протича с различна тежест, предимно под формата на леки заболявания, а в малък процент – на тежки. Вирусът се отделя със слюнката при кашляне, кихане и говор, по въздушно-капков път попада в околната среда, включително в организма на хората наоколо. Най-изложени на риск са близките контактни – в домакинството. Подобно е положението и в лечебните заведения.“ – описа по bTV Radio начина на заразяване с коронавирус и неговото въздействие върху организма епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова. Тя посъветва ръцете редовно да се мият със сапун и вода. „Тъй като капките се разпространяват на не много голямо разстояние от болния човек – метър – метър и половина – те могат да попаднат върху повърхностите наоколо. Затова плотове, брави, ключове на осветлението и т.н. трябва редовно да се мият и дезинфектират.“ – каза специалистът.

Вирусът попада в тялото през дихателните пътища и се придвижва в някои от случаите до белите дробове, където извиква пневмония – това е най-тежката форма на коронавирусното заболяване. В преобладаващите случаи той предизвиква само леко заболяване с кашлица, неразположение и вероятно развитие на температура. А особено при деца и млади хора е възможно вирусът да не причини никакво заболяване. „След няколко дни на борба с вируса имунната система на човека успешно го унищожава. Необходимо е време, за да бъде точно установено от науката дали и как се придобива имунитет.“ – коментира проф. Кожухарова.

Тя отбеляза, че забелязва разумна реакция от страна на обществото: „Важно е да има единно мнение и указания какво се прави. Повечето хора са склонни да ги спазват. Лечението се извършва от лекар. За нас е важно как да предпазим себе си и близките си. Трябва да не се струпват много хора на едно място, особено в затворени помещения, да внимаваме, когато кихаме и кашляме. Трябва да се спазват елементарни социални изисквания, които ще ни е полезно да ги помним завинаги – редовно и правилно миене на ръцете, избягване на много тесни контакти.“

Проф. д-р Мира Кожухарова посочи, че инфекцията крие рискове почти само за хората в напреднала възраст и трябва да проявяваме повече внимание към тях – да правим така, че да не им се налага да стоят на опашки за пенсии, при лекаря, в магазини, а при поява на респираторна инфекция да се стараем да не влизаме в конакт с тях, за да не ги заразим. „Тази епидемична ситуация ни дава много добър урок, че не живеем всеки само за себе си и сме много свързани помежду си. Обществото наистина се научава. Тази тема всяка година разискваме по повод грипните епидемии. Може би специалистите на са били достатъчно убедителни, а хората не са ни слушали, защото грипът се възприема като тривиално заболяване. Нека да се научим, че спазването на елементарни мерки по време на епидемия предпазва околните, нашите близки и ни дава основания да разчитаме, че самите ние ще бъдем предпазени.“ – посочи специалистът и посъветва учениците, които са още в грипна ваканция да не прекарват времето в клубове и молове, а да си четат уроците, защото ваканциите са дълги, а пропускането на материал ще им остане липса за цял живот.

Николай Костов – председател на Асоциацията на собственици на аптеки, съобщи, че аптеките са пълни с хора, като най-вече се купуват дезинфектанти, маски, ръкавици, добавки за имунната система и лекарства против настинки, хрема и грип. „Толкова много хора никога не е имало в аптеките. Много хора пазаруват онлайн, което е разумно. Купува се основно спирт – десетки пъти повече от обикновено. Производителите не смогват да го разфасоват и има трудности в доставката, както на спирт, така и на други дезинфектнати. Костов съобщи, че аптеките не увеличават цените, за да не разрушат доверието на потребителите, но поскъпването идва от производителите, които са вдигнали цените на маските, появяват се и по-скъпи дезинфектанти. Той успокои, че лекарствата няма как да поскъпнат, тъй като цените им се регулират. „Клиентите питат за предпазването от епидемията, но идват не неинформирани, а наплашени и силно притеснени. Приоритетно за нас е да се справим с огромния натиск и колегите да издържат физически. Клиентите са изнервени и вдигат скандали и за най-малкото.“ – помоли за разбиране председателят на Асоциацията на собственици на аптеки. Той съобщи, че в помещенията подът и повърхностите се дезинфекцират непрекъснато, служителите са осигурени с маски и са инструктирани често да си мият ръцете и да ги дезинфекцират.

Женският пазар и пазар „Димитър Петков“ в София днес ще бъдат дезинфектирани с най-силните препарати, които се използват в операционните, съобщи директорът на общинското дружество „Пазари Възраждане“ Драгомир Димитров. Той посочи, че е отворена изнесена приемна и е ограничен достъпът на хора до административната сграда, която редовно внимателно се почиства, на търговците са осигурени маски, ръкавици и дезинфекционни материали, за да защитят себе си и клиентите. „Днес професионална фирма ще дезинфекцира целите пазари – маси и открити площи – със специални препарати с най-висока степен на активност. Солидарността ще ни помогне много. Нашите действия са в солидарност с цялото общество, с всички, които могат да дойдат тук. Това е една от най-важните поуки – да запазим спокойствие и да вземем най-правилни решения в интерес на всички.“ – коментира пред bTV Radio директорът на „Пазари Възраждане“ Драгомир Димитров.

Интервюта на Светослав Николов: