До края на деня в София ще бъдат почистени максимално много вътрешноквартални улици, обеща в интервю по bTV Radio Васко Христов от Столичния инспекторат. През изминалите часове в София паднаха над 25 сантиметра сняг, във високите части на града – около половин метър, а на Витоша – повече от 60 см. Още рано сутринта бяха изчистени улиците, по които се движи масовия градски транспорт, като нямаше непроходими пътища и спрени маршрути. В 7:30 ч. са били почистени и тротоарите на спирките, подходите към подлезите и към метростанциите, увериха от общината. В момента се работи по вътрешнокварталните улици и по улиците с обществена значимост – там, където има болници, училища и детски градини, като очакването е до края на деня по-голямата част от тях да бъдат обработени. Почиства се там, където може да влезе техника – в тесните участъци и в районите с много паркирали автомобили не може да се направи нищо, предупредиха от общината. В разположените по-високо квартали от вътрешните улици се почистват първо стръмните.

За да е работата на снегорините качествена, снегът се избутва в лента от 50 см в края на пътното платно и се разпръсква сол, която при по-ниски температури се смесва с магнезиев сулфат и калциев дихлорид. През нощта и утре ще се внимава особено много да не се заледяват пътищата, тъй като в сила за следващото денонощие е жълт код за потенциално опасни ниски температури.

Задължение на граждани и фирми е да почистят прилежащите към тяхната собственост тротоари, припомни Васко Христов от Столичния инспекторат. Той предупреди, че снегът не трябва да се хвърля на платното, а да се събира на купчини в края на тротоара и в никакъв случай да не се струпва около стволовете на дърветата.

В Софийско най-сериозно е положението в селата Владая и Мърчаево, където снежната покривка е по-голяма и там масово се чистят вътрешнокварталните улици. В районите на Мърчаево, по пътя Кумарица – Доброславци и в район Кремиковци има снегонавявания, предупредиха от общината. Призивът към водачите е да се движат на по-голяма дистанция и с по-ниска скорост. Пътищата на Витоша – Драгалевци – „Алеко“ и Бояна – Златните мостове, бяха затворени за почистване снощи, опесъчени са и по тях се допускат само леки автомобили с вериги.

Сигнали за улици, където трябва да се изчисти или има други проблеми, се подават в Оперативния център на Столичния инспекторат на телефон 02 9875555. На него може да се сигнализира и за хора, които имат нужда от подслон. В кризисните центрове на Столичната община тази нощ пренощуваха 146 души, съобщава bTV Новините.

Цялото интервю на Светослав Николов с Васко Христов – началник на отдел „Оперативен контрол“ в Столичния инспекторат, можете да чуете в прикачения файл.