Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще  е новият социален министър на мястото на подалия оставка Ивайло Калфин. Предложението обяви премиерът Бойко Борисов.

Той обясни, че тя има подкрепата на партньорите в управлението.

По-рано стана ясно, че вицепремиерът Томислав Дончев няма да заеме мястото на Калфин като социален министър. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че Дончев е натоварен с много отговорности в Министерския съвет.

Борисов каза, че се е забавлявал изключително много с информацията, че Дончев не е пожелал да заеме поста, защото Томислав Дончев е войник и не би му отказал нищо.

Гласуването на новия министър ще е следващата седмица.

Зорница Русинова е заемала ръководни длъжности в Министерство на труда и социалната политика и в Министерство на държавната администрация и административната реформа в периода 2007 – 2012 година.

Заемала поста заместник –министър на труда и социалната политика (март 2012 – март 2013г.), отговарящ за политиката на пазара на труда, международни отношения, трудовото и социалното право, доходите и демографски политики и международните и европейските програми за финансиране.

Под нейно ръководство са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси 201", проект "Красива България".

Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.