Едно вълнуващо събитие е на път да се случи в рамките на нашия живот! Има шанс до петнайсет години човечеството да може да произвежда енергия чрез термоядрен синтез. Това означава, че ще имаме достъп до практически неизчерпаем енергиен източник.
Нещо повече! Проектът е в напреднала фаза и вече се строи. Това е Международният ядрен реактор, който се изгражда във Франция. В ИТЕР работят и няколко българи, а с един от тях разговаряхме в „За града“. Анна Енчева е част от екипа, който се занимава с дизайна на бобините, които са ключови за дейността на вакуумната камера, в която вертикално ще се поддържа нагрятата до 150 000 000 градуса плазма. Не, не сме объркали числото. Температурата във вътрешността на Слънцето е 15 милиона градуса, а 150 милиона ще е температурата на плазмата в Международния ядрен реактор. Първата плазма трябва да бъде получена през 2025-а година, а плановете са ИТЕР да произвежда около 500 МВ топлоенергия и 200 МВ електроенергия.
Подробностите за този гигантски проект, който десетилетия е бил по-скоро мечта за човечеството, можете да чуете от разговора ни с Анна Енчева и Никола Кереков: