За учебната 2013/2014 г. се очаква първокласниците в София да са около 11 000, но реалният им брой ще стане ясен през септември, обяви началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева.

Тя коментира, че „този очакван брой на първокласниците в столицата към момента е условен, защото в София мобилността е доста голяма".

През април се очаква да започне масовото подаване на заявления за първи клас в училищата, каза Кастрева. Тя добави, че очаква с интерес как ще се осъществи приемът на първокласници в 125-то СОУ „Проф. Боян Пенев" в София, който за първи път ще бъде изцяло в електронен вариант, като включително ще има и електронно класиране.

Записването в 125-то СОУ ще е на място в него - с оригинала на удостоверението за завършена предучилищна подготовка. Това ще стане в края на май и в началото на юни, обясни началникът на РИО-София. Ваня Кастрева заяви, че е имала притеснение как в 125-то СОУ ще бъдат удостоверявани точките за местожителство, но отбеляза, че това ще стане на място - със съответния документ.

В 31-во СУЧЕМ „Иван Вазов" в София по електронен път се приемат само заявленията за прием в първи клас, съобщи още Кастрева.

Попитана дали е възможно да се въведе изцяло електронен прием на първокласниците, началникът на РИО-София заяви, че това зависи изцяло от нормативната уредба. За да стане приемът на централно ниво, би трябвало всички педагогически съвети в училищата да имат еднакви критерии за прием на първокласниците.