Над 15 000 подписа срещу новите правила за паркиране в София събраха от Гражданско движение "ДНЕС".

След три седмици общината въвежда синя и зелена зона за паркиране в София. В синята зона паркирането ще струва 2 лева на час, в зелената зона – 1 лев. Хората, които живеят в синя зона, ще трябва да плащат по 150 лева годишно за стикер, а за втора кола - 450 лева. За живеещите в зелената зона стикерът струва 100 лева за година.

Гражданското недоволство срещу тези правила обаче расте, заявиха от движението "ДНЕС", което стартира своята кампания "Новите правила за паркиране в София – Рекет и беззаконие над гражданите".

"Проблемите на града стоварени върху обикновените хора"

От сдружението смятат, че новата наредба на общината стоварва проблемите на града върху обикновените хора, без да решава проблема с паркирането. Освен това тя не била съобразена с покупателната способност на гражданите, въвежда серия от дискриминационни условия и нарушава множество закони.

От "ДНЕС" изтъкват, че цените за паркиране и репатриране с "паяк" не отговарят на предоставяната услуга, каквото е изискването на Закона за местните данъци и такси. По аналогичен начин стоят нещата с поставянето на "скоба" и с винетните стикери за живеещите в центъра.

Спорна е и базата, върху която се калкулира това увеличение, тъй като не е направена финансова обосновка на разходите за услугата, каквото е изискването на Закона за нормативните актове. Според сдружението е нарушен и Законът за обществените поръчки, тъй като дейностите по организация на паркирането са възложени без процедура за обществена поръчка.

Движение "ДНЕС" настоява преди да въведе новите правила общината да организира бърз и чист градски транспорт, да изгради обществени паркинги на достъпна цена, да осигури правилно организиран трафик и да освободи паркингите от старите коли.

От "ДНЕС" вече внесоха иск за отмяна на наредбата в Софийския административен съд.

Недоволството се пренесе и във Фейсбук, където живеещи в центъра на София се обединиха в група "Не на данък паркиране за живущите в зоните с платено паркиране". Те също стартираха своя подписка и организираха серия от протестни действия.

Общината с месец реверанс за три паркинга около метрото

Въпреки недоволството на столичани от община сериозно се готвят за въвеждането на новите правила за паркиране.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков съобщи, че от септември ще заработят три буферни на метрото паркинга. Те ще са в района на Централна гара, на бул."Черни връх" и на бул. "Джеймс Баучер".

През първия месец от използването им паркингите ще са безплатни. От октомври се очаква тази услуга да стане платена, като първите два часа престой ще са безплатни, а след това - по 50 стотинки за час. Услугата ще е само за хората, които използват метрото. За останалите паркингът ще струва един лев на час.

Герджиков провери как работи буферният паркинг в ж.к. "Младост". При проверката там имаше паркирани повече от 500 автомобила. Паркингът е с близо 1500 места. До края на август той е безплатен. От 1 септември цените ще са преференциални, както за другите буферни паркинги. Близо 3000 места има осигурени в буферните паркинги. Това като процент от местата на "синя" и "зелена" зони е близо 20 на сто.