Повече от 1500 проверки на собственици на домашни кучета са направени от началото на годината в столицата, съставени са над 200 констативни протокола за нарушения. Това съобщи пред журналисти в Столичния общински съвет кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя информира, че сред най-честите нарушения са липса на регистрация на домашните кучета, неспазване на хигиенните норми при разходка, извеждане на животните без каишка, както изисква законът.

Тя изрази съжаление, че тези норми не се спазват и се стига до случаи като този преди дни, когато 6-годишният Калоян беше нахапан от питбул в двора на столично училище.

Фандъкова посочи, че директорите на общинските училища стопанисват дворовете и правят всичко възможно за осигуряване на реда чрез видеонаблюдение, охрана и дори поставяне на бележки за спазване на реда.

Според кмета обаче от решаващо значение е отговорността на стопаните на домашните кучета, чиито деца също играят в училищните дворове, съобщи БТА.

Фандъкова посочи, че мерките, които Столичната община изпълнява през последните три години, са довели да намаляване на броя на бездомните кучета. Кметът припомни, че през тази година беше разширен приютът от отворен тип на територията на общината, а скоро предстои безстопанствените кучета да бъдат преброени.

Столичният кмет изрази удовлетворение, че вчера на заседанието на Министерския съвет беше приет докладът на министъра на земеделието за промени в закона, за да може най-сетне да бъде изготвена Национална програма за бездомните кучета, която да ни доближи до трайно решаване на проблема.