Бум на скоростни нарушения в София. Само за седмица камерите на столичния КАТ заснеха 2500 шофьори да карат над ограниченията. Кои са рекордьорите и как ще бъдат санкционирани?

Скоростните рекорди са засечени от мобилните камери на КАТ и от двете стационарни устройства - на Телевизионната кула и на Околовръстния път. И без камера е видно, че шофьорите карат бясно, а заснетият скоростен рекорд е на моторист, който профучал с 223 километра в час при ограничение 80. При това - не веднъж, а цели 4 пъти. В единия от случаите е карал на една гума.

Нощните снимки на камерата са запечатали четири рекорда за скорост. Единият е поставен при екстремно каране.

„Виждате моторист, който кара на една гума, запечатан е от стационарната камера на Околовръстния път, който се движи с над 200 км - в случая 217 в градски условия при ограничение 80”, обясни Николай Крушарски.

„Този мотоциклетист го заловихме непосредствено след преминаването след камерата. Беше взето отношение. Оказа се, че си е скрил и номера, за това нещо също ще има много сериозно наказание, но няма да се размине с по-малко от 9 месеца лишаване от правоуправление”, категоричен беше Тенчо Тенев.

Рекордът при автомобилите също е поставен на Околовръстното шосе.

Заснетата скорост е 182 при ограничение 80.

1200 са заснетите нарушения от стационарните камери, а 1300 шофьори са засечени да карат бясно веднага след тях, където КАТ вече слага патрулки.

„Обяснявам си го с факта, че повечето софиянци отидоха на почивка, леко се изчистиха трасетата и булевардите на София. Няма такива задръствания и хората карат по-бързо, обясни Тенчо Тенев.

От КАТ предупреждават, че до края на август ще правят акции за превишена скорост в София. Въпреки засечените нарушения, в столицата тази година тежките катастрофи са със 170 по-малко.

Обобщението - само за нарушения от последната седмица 40 шофьори ще останат временно без книжка. Максималната глоба е 900 лева.