Нови 28 трамвайни мотриси ще се движат по столичните линии 3 и 12. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на пресконференция по Българо-швейцарската програма за сътрудничество в Министерския съвет. Мотрисите, които са се движили в Базел, ще се доставят в следващите две години, като първата от тях ще пристигне през 2016 г.

Новите трамваи ще са зелени, ще имат нисък под в средата, който ще бъде подходящ за майки с колички и хора с трудности при придвижването, както и автоматична система за броене на пътниците. Допълнителни подобрения ще помагат за пестенето на енергия за отопление, ще показват остатъчния път и ще намаляват шумовите емисии. Всяка мотриса ще разполага с 57 седящи и 158 стоящи места за пътници.

Проектът за доставка на трамваите е на обща стойност 3 млн. швейцарски франка и е един от одобрените по българо-швейцарската програма. От общата стойност над 2,5 млн. франка са безвъзмездно осигурените средства, останалите се осигуряват от Столична община и столичния електротранспорт. Стойността на един нов трамвай е 1,66 млн. евро.

Тази година се очакват също 80 нови автобуса, работи се и за подписване на договор с Европейската инвестиционна банка за доставката на още над 100 нови автобуси, поясни Фандъкова.

Общата стойност на българо-швейцарската програма е 76 млн. швейцарски франка, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Близо 50 на сто от средствата са в тематичната област "Околна среда и инфраструктура".