Днес се навършват 70 години от идването на власт на Отечествения фронт, с което в края на Втората световна война България попада в съветската сфера на влияние. Случилото се в нощта на 8 срещу 9 септември е определяно през годините като „въстание” или „революция”, но днес за историографията то е „военен преврат”.

Кабинетът на Константин Муравиев е свален и вместо него министър-председател става участникът в два предходни преврата Кимон Георгиев. Дни преди това, на 5 септември 1944 г., СССР обявява война на България. Отечественият фронт взема властта, докато Трети украински фронт на Червената армия влиза на територията на страната.

Събитията на 9 септември са последвани от месеци на беззаконие и насилие. По това време са избити без съд и присъда между 20 и 40 000 души, в немалко случаи – като акт на лично отмъщение. В края на 1944 г. започва да действа и т.нар "Народен съд", който осъжда на смърт още 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Датата е национален празник на Народна република България.

По традиция през последните години на тази дата има две чествания. Едното е на Братската могила (където се събират участниците в събитията, техните потомци и активисти на леви партии и движения), а другото - до параклиса и черната стена край НДК (където идват десни активисти, репресирани и потомци на загинали по време на комунизма).