Софиянци са критично настроени към своя град, посочват много области, в които е необходимо подобрение, но също така се чувстват удовлетворени от редица положителни промени и от качеството на живота си. Това става ясно от изследването „Евробарометър“ на Европейската комисия, което проверява как изглеждат 79 европейски града в очите на своите жители. В България са изследвани София и Бургас, като проучването обхваща населени места от всички страни от Европейския съюз, Исландия, Норвегия, Швейцария и Турция. То обобщава и сравнява мненията на живеещите в тези градове в областите здравеопазване, културен живот, перспективи за добра работа и добро жилище, обществен транспорт, градска среда, чистота, сигурност, зелен живот, присъствие на чужденци. В много от тези области мненията са негативни, в малко сфери софиянци и бургазлии забелязват подобрение, но на въпроса дали са доволни от градовете си, 91% от софиянци и 92% от бургазлии отговарят положително.

„София има положителен имидж сред своите граждани, въпреки че конкретни параметри от градския живот имат нужда от подобрение. Основните теми, които изглеждат като проблематични, не са толкова изключителни за София, като най-сериозният проблем е здравеопазването, следван от замърсяването на въздуха и безработицата“, коментира пред bTV Radio Антон Вълковски от TNS BBSS. Той допълва, че в сравнение с предишната моментна снимка на настроенията през 2009 г. проблемите с пътната инфраструктура вече не се приемат за толкова сериозни. „В положителна посока за софиянци са се променили още общественият транспорт, зелените пространства и обществените пространства като цяло“, допълва социологът. Той определи като отличителен за столичани оптимизма по отношение на трудовата реализация. 40% от софиянци смятат, че е лесно да се намери работа. По този критерий сме с едни от най-високите резултати сред изследваните градове.

Както и през 2009 г., гражданите на Европейския съюз и на другите четири страни на първо място поставят решаването на проблемите със здравеопазването, безработицата, образованието. Специално София е отбелязана заедно с Никозия като градът, в който най-силно нараства удовлетворението от обществения транспорт. По този показател София е 23-а сред всички градове и 11-та сред столиците. Бургас също е отличник – заедно с Лиеж и Гданск именно в нашия черноморски град се отбелязва най-големият ръст на удовлетворение от спортната инфраструктура през 2012 г. спрямо 2009 г. Недоволните от услугите в здравеопазването софиянци са повече от доволните. София е сред 20-те града с най-ниска удовлетвореност от състоянието на сградите и транспортната инфраструктура. По-малко от половината от софиянци се чувстват сигурни в града – 43 %, също по-малко от половината имат доверие на съгражданите си – 39 %. Силно, измерващо се със 71 %, е недоволството от качеството на въздуха. Столичани отбелязват като проблем и шума в града. Те обаче виждат подобрение в състоянието на зелените площи спрямо 2009 г. И софиянци, и бургазлии вярват, че градовете им активно участват в борбата с климатичните промени. И в София, и в  Бургас са на мнение, че присъствието на чужденци е добро за града, като в крайморския град този процент – 88, е един от най-високите в Европа; за София показателят е 74%.

„Софиянци, като жители на голям град, са по-неудовлетворени, за разлика от живеещите в по-малкия Бургас. Освен това, на чисто български терен, бургазлии виждат града си по-добре, отколко софиянци. За столицата има поредица от индикатори, по които разликите в полза на Бургас като ниво на удовлетвореност са значително по-високи, като обществените пространства, състоянието на улиците и сградите в непосредствено заобикалящата ни среда, зелените пространства, чистотата на града“, допълва картината пред bTV Radio Антон Вълковски от TNS BBSS. Според него много ниската фаза, от която е започнала работата, означава, че София не може изведнъж да разцъфне и има още много какво да се работи за просперитета на града. Цялото интервю на Светослав Николов с Антон Вълковски от TNS BBSS можете да чуете в приложения файл.

Изследването за качеството на живота в европейските градове бе представено в Брюксел през октомври по време на 11-то издание на годишния форум „Отворени дни“ (Open Days), който събира заедно представители на Комитета на регионите, Европейската комисия и Европейския парламент за дискусии за регионалното развитие.