Ученици от 6 училища в район „Подуяне“ създадоха „Алея на София“ в парк „Герена“. Над 200 декоративни храста вече радват погледа на софиянци и гостите на града и показват колко е силна местната общност. „Това е чудесно събитие – инициативата беше на учениците, което за мен е особено ценно. Те имаха желание да подобрят средата, в която се забавляват и почиват. В „Подуяне“ имаме традициите да обединяваме интересите на граждани, за да правим нещо добро за района и за града като цяло“, каза пред bTV Radio кметът на район „Подуяне“ Ева Митова.

Обновен за първи път от създаванто си през 70-те години, сега паркът е с нова канализация, нови алеи и 110 нови пейки. При ремонта са спестени средства, с които ще бъде ремонтирана детската площадка. Според кмета Ева Митова за привлекателността на площадката говори и името й – „Пеперудени хълмове“. „Ще става все по-хубаво“, обобщава районният ръководител.

Обновеният парк „Герена“ и новосъздадената „Алея на София“ по идея и с труда на учениците в „Подуяне“ е символ на силата, която носи в себе си общият дух. „Вярвам в обединените усилия на хората – когато бъдат убедени в кауза, те могат да направят чудеса. Районът в последните години се промени много и това се случва заедно с хората. Това е единственият правилен начин да се получават нещата и да бъдем общество“, посочи пред bTV Radio кметът на столичния район „Подуяне“ Ева Митова. Интервюто на Светослав Николов с нея от ефира на предаването „За София“ можете да чуете в прикачения файл.

За възможностите на общността да се погрижи за създаването на една по-добра и хармонична среда, пред bTV Radio на Деня на София говори и председателят на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева. Тя поздрави софиянци с думите: „Основното за изминалата година е активното включване в развитието на града на различни групи хора – те се вълнуват за града, показват пропуски, дават идеи, инициират събития. И ние имаме отговорността като хора, чиято задача е да създават и развиват условия, действително да се грижим за тази среда. София внинаги е било мястото, от което започва промяната. Граждани и местна власт сме заедно, защото обичаме града си и знаем, че нещата зависят от нас. Когато има чисти намерения, няма начин да не се случат нещата.”

Снимка: Пресцентъра на столичния район „Подуяне“.