Американското сопрано Джанина Бърнет ще бъде звездата на коледния концерт на Оркестъра на Класик ФМ радио. В навечерието на Рождество Христово певицата, която вече 5 години е част от трупата на Метрополитън опера в Ню Йорк, ще гостува за първи път у нас за програмата „Бяла Коледа“. Тя ще изпълни любими европейски и американски коледни песни и спиричуъли. Концертът е част от цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“, и ще се състои на 18 декември в зала „България“ от 19:30 часа.

Родена и израснала в Лос Анджелис, Калифорния,  Джанина Бърнет счита себе си за гражданин на света. Тя е участвала в над 250 представления и спектакли в повече от 30 града в САЩ и по света. Джанина Бърнет е дете на поетесата Имани Констанс Бърнет, а баща й – Карл Бърнет, е джаз барабанист. Под влиянието на родителите си тя се занимава с пеене от ранна възраст, изнася първия си концерт пред публика още в ученическите си години и продължава музикалното си обучение в  колежа Spelman. Получила класическо музикално образование, тя става част от трупата на Метрополитън опера в Ню Йорк през 2008 г. за постановките  „Кармен“ от Бизе и „Бохеми“ от Пучини. Други спектакли на Метрополитън, в които тя участва, са „Парсифал“ от Вагнер, „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, „Лястовичката“ от Пучини и „Ифигения в Таврида“ от Глук. През последните няколко години Джанина Бърнет е пяла още в „Театър Шатле” в Париж, Teatro Nacional de Sao Carlos в Лисабон, на фестивала в Сполето (САЩ), в оперните театри на Мичиган, Аризона,  Нешвил, Сиракюз, в Кливландската опера, в операта на Ню Йорк сити,  „Дойче опер – Берлин”, в операта на Кейптаун, в театър „Ришон Лецион“ в Израел и др.

В програмата „Бяла Коледа“ ще участват също Хорът на Класик ФМ радио, подготвен от Теодора Павлович, и детският хор „Пим-Пам“ с художествен ръководител Борис Карадимчев. На диригентския пулт ще застане младият български музикант Сергей Павлов, който през последните няколко години се изявява предимно в САЩ и Еквадор. По-рано той бе водещ на предаването „Сутрешно кафе” по Класик ФМ радио.

Билети за концерта се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време: от понеделник до петък от 9:30 до 13:30 ч. и от 15 до 19 ч. Продажба онлайн: на ticketsbg.com до 48 часа преди концерта.

Звездата на цикъла „Музиката на Америка” през този сезон е големият американски цигулар Пинкас Цукерман, който ще гостува през февруари 2014 г., и за първи път на българска сцена ще се представи като солист и диригент. Заедно с него идва и съпругата му - виолончелистката Аманда Форсайт. Двамата очароваха българската публика още при първото си гостуване у нас през 2006 г.

В програмата на цикъла ще участва още цигуларят Вадим Глузман, носител на престижната награда на фондация „Хенрик Шеринг“, както и българските музиканти Ангел Заберски, Васил Петров, Михаил Йосифов с проекта Symphony-Jazz, в който са събрани най-известните американски джаз-стандарти, аранжирани от Ангел Заберски.