Ангел Заберски Трио ще изнесе два концерта в рамките на престижния фестивал „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“ във Франкфурт на Майн, организиран от Европейската централна банка и БНБ. Групата в състав Ангел Заберски (пиано), Стоян Янкулов (ударни) и Борис Таслев (бас), както и тромпетиста Мишо Йосифов, ще свирят на 27 ноември в реномирания франкфуртски клуб Jazzkeller. Наричан от пресата „Домът на джаза“, Jazzkeller е култово място за почитателите на този вид музика във Франкфурт. Основан през 1952 година, в него са свирили джаз легенди като Чет Бейкър, Дизи Гилеспи и Кларк Тери. Този четвъртък в клуба ще звучи и българска музика – пиеси от последния албум на Заберски „Спомени от Странджа“, „Право хоро“, „Фънк – реге“, както и други мелодии в интерпретацията на българските музиканти.

На 28 ноември ще се състои втората българска джаз-вечер в програмата на „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“. В залата на Консерваторията „Dr. Hoch“ Ангел Заберски ще представи своите нови аранжименти на известни джаз стандарти. Only You, In the Wee Small Hours Of The Morning, Here's That Rainy Day, When Joanna Loved Me, Steppin' Out With My Baby са част от заглавията в програмата, които ще бъдат изпълнени от Ангел Заберски Трио, Михаил Йосифов (тромпет) и Брас квинтет в състав Тодор Бакърджиев (тромпет), Мартин Ташев (тромпет), Велислав Стоянов (тромбон), Михаил Михайлов (валдхорна) и Димитър Узунов (туба). Специален гост във втората част на вечерта ще бъде изявеният български джаз-вокалист Васил Петров. Той ще изпълни някои от най-новите си песни, както и заглавия като Ol' Man River, Fly Me to the Moon и My Way, с които той си е спечелил прозвището Българският Франк Синатра.

До момента във форума „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“, който тази година се провежда под надслов „Пъстроцветната България“, участваха с голям успех музикантите Людмил Ангелов, Григор Паликаров, Виктория Василенко, Елин Колев, Лора Маркова и Оркестъра на Класик ФМ радио. Техните изяви, както и двата джаз концерта, се организират от българска страна от музикална агенция „Кантус Фирмус“. Фестивалът ще бъде закрит на 12 декември със спектакъла „Мистерията Еньовден“ на Нешка Робева.

https://www.ecb.europa.eu/events/cultural/cultdays/2014/html/index.en.html

https://www.facebook.com/culturaldays

 

 За „Кантус Фирмус“

„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания. Тя съществува от 1995 година, първоначално като част от Класик ФМ радио. Агенцията е създател и организатор на голям брой концертни изяви и турнета на български и гостуващи артисти и състави.

cantusfirmusbg.com

 

За повече информация:

„Кантус Фирмус“; Ирена Данкова, Радостина Узунова; ++ 359 2 943 09 16