България започва активна подготовка за приемане на еврото през 2018 г. Към кабинета е създаден Координационен съвет с председател министърът на финансите Владислав Горанов, информираха от БГНЕС.

Сред основните задачи пред съвета ще е да разработи проект за национален план за въвеждане на еврото, както и да изчисли примерна дата, на която това да се случи. Освен министър Горанов, в съвета влизат още един от подуправителите на БНБ, член на Комисията за Финансов Надзор (КФН), също както и заместник-министри на икономиката, правосъдието и транспорта. Очаква се работата на съвета да бъде подпомагана от експертни групи.

Министерството на финансите прогнозира, че страна ни ще бъде готова да влезе в еврозоната най-рано през 2018 г. От 19те държави членки на еврозоната в момента 7 се подготвят за членство.

За да влезе в еврозоната, България трябва да мине през стрес тестове на банковата система и през изпълнението на технически критерии за инфлация, дефицит и лихви.

Първата стъпка в подготовката за приемането на единната европейска валута на България е страната да попадне в така наречената „Чакалня за еврозоната” или механизма на обменния курс ERM 2.