Българската национална телевизия ще бъде домакин на 13-то издание на „Детска Евровизия 2015”. Най-престижният детски песенен конкурс в Европа ще се проведе на  21 ноември в Арена “Армеец” в София.

“Крисия, Хасан и Ибрахим дадоха този шанс на България и на БНТ. С голяма надежда участвахме в Малта и бяхме много впечатлени от таланта, енергията и емоциите на всички деца в конкурса. Надяваме се България като домакин да даде ново поле за изява на младите таланти от цяла Европа като същевременно ги направи съпричастни към красотата и траициите на нашата на страна.” – заяви генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

Изпълнителният директор на Детската Евровизия Владислав Яковлев изрази силната си подкрепа и готовност да окаже съдействие на БНТ при подготовката на тазгодишното домакинство на конкурса. „Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) и мениджмънта на Детската Евровизия ще направят всичко възможно, за да се гарантира, че децата и участващите телевизионни оператори ще станат част от позитивно и забавно събитие, което дава шанс за изява под светлините на прожекторите и възможност за творчество и създаване на приятелства.” – допълни още той.

След като през 2014 година 14-годишният Винченцо Кантиело спечели Детската Евровизия във Валета, италианската телевизия RAI първа получи правото да организира тазгодишното издание на конкурса. Но според правилата на състезанието, победителят не е задължен да бъде домакин.

“Ние проведохме много разговори с RAI, но, за съжаление, те не бяха в
състояние да проведат конкурса. Благодарихме им за това, че проучиха всички възможности за домакинство. Техният ясно изразен интерес, както и  този на България и други страни, ни показва, че Детската Евровизия става все по-силна.” – поясни Владислав Яковлев.

Песенният конкурс ще се излъчи на живо и е подходящ за всички аудитории. Милионите зрители ще могат да гледат състезателите пред телевизионния екран или на стрийминг онлайн. Победителят ще бъде избран от журито и вота на участващите страни в състезанието.

Интересът на телевизионните оператори от цяла Европа към Детската
Евровизия остава висок. През 2014 година в конкурса участваха 16 страни. Това е най-големият брой, участващи държави от 2007 година. Няколко от тях вече са започнали да търсят своите нови изпълнители на възраст между 10 и 15 години, които ще имат честта да представят страната си.

В конкурса могат да участват само телевизионни оператори, които са членове на Европейския съвет за радио и телевизия.

 

Детската Евровизия е едно от най-престижните събития за таланти в света и в нея участват деца на възраст между 10 и 15 години. За първи път конкурсът се провежда през 2003 година в Копенхаген, Дания. Ежегодното състезание дава сцена на млади изпълнители на популярна музика, окуражавайки ги да представят по-най добрия начин своята страна и да спечелят първо място. Тридесет страни досега са участвали в Детската Евровизия,като някои от тях са били и домакини. Сред тях са Норвегия, където конкурсът се провежда през 2004 година, Белгия (2005), Румъния (2006), Холандия (2007, 2012), Кипър (2008), Украйна (2009, 2013), Беларус (2010),  Армения (2011), Малта (2014), Великобритания, Франция, Швеция, България, Грузия, Русия, Латвия, Литва, Албания и Сърбия. Събитието е излъчвано и в далечни страни като Австралия и Аржентина.

През годините Евровизия  се наложи като безспорна школа за откриване и утвърждаване на нови таланти, отстоявайки четири основни ценности – общуване, разнообразие, творчество и уважение. Песенният
конкурс също така зададе стандарт в реализирането на развлекателни
телевизионни формати.

Досега България е участвала четири пъти в надпреварата – през 2007 г. с Бон-Бон, през 2008 г. с Кръстияна Кръстева, през 2011 г. с Иван Иванов и миналата година с Крисия, Хасан и Ибрахим.