Някои европейци обичат да се упражняват, докато други се опитват да избегнат всякаква физическа активност, показва проучване на Европейската комисия, публикувано в сайта за бизнес новини "Quarts.com". Шведите спортуват най-много в Европа, а българите не могат да станат от дивана, констатира авторът на новината Роберто Фердман.

Изглежда скандинавците не само са най-щастливите, но и най-здравите. Само 9% от шведите, 14% от датчаните и 15% от финландците никога не са се упражнявали. В другия край на класацията са българите с тревожно висок процент - 78% от населението, което няма никаква физическа активност.

Следват малтийците – 75% , португалците – 64%, румънците - 60% и италианците – 60%. Средният процент на европейците, които не спортуват, е 42 на сто.

Изследването очертава интересна тенденция – гражданите в северната част на ЕС са най-активни физически. Картината обаче леко се променя, когато се включат физически дейности като колоездене, танци и градинарство. Португалия, Малта, Кипър и България все още са на върха на класацията - съответно по 60%, 57%, 57%, и 51% от жителите на тези страни, които споделят, че никога не са се занимавали с тези три дейности.

Пропорциите при северняците отново са малки – шведите - 4%, холандците – 6%, датчаните – 6% и финландците – 7%.

В Швеция любовта към спорта върви ръка за ръка със здравословния начин на живот. Шведите живеят средно по 80 години, което по данни на ЕК е най-голямата продължителност на живота в изследваните страни. Българите отново са на дъното със 71 години живот.