Делът на сивата икономика в Румъния през 2013 година представлява около 28,4 на сто от брутния вътрешен продукт, което се равнява на 39,5 милиарда евро - почти колкото цялата икономика на България. Това сочи проучване на международната консултантска компания Ей.Ти. Кърни ( A.T. Kearney), пише днес румънският вестник "Адевърул", цитиран от БТА.

Делът на сивата икономика сред европейските държави е най-голям в България - 31,2 на сто, което се равнява на 12,8 милиарда евро, показват още данните от проучването. Брутният вътрешен продукт на България възлиза на 41,2 милиарда евро.

В номинална стойност делът на сивата икономика в Румъния е нараснал над равнището от 38,3 милиарда евро, отчетено през 2012 година макар като процент да е спаднал на 28,4 на сто от 29,1 на сто през 2012 година. Хърватия е с дял на сива икономика, какъвто има и в Румъния.

Най-малък дял на сивата икономика е отчетен в Швейцария - 7,1 на сто, което се равнява на 36 милиарда евро. Проучването показва, че държавите насърчават осветляването на икономиката чрез намаляване на размера на социалните осигуровки.