Днес в София пристига прочутата българска пианистка Мария Мартинова, създател и водач на ансамбъла за танго-музика „Тангуарда“. Пианистката ще представи програмата „Танго без граници“ в Европейския музикален фестивал на 9 април от 19:30 ч. в столичната зала „България“. В концерта ще вземат участие световноизвестният аржентински изпълнител на бандонеон Марсело Нисинман, изявеният холандски цигулар Даниел Роуланд и един от най-търсените европейски  контрабасисти Винфрид Холценкамп. Допълнителна атракция в програмата ще внесе и присъствието на танцьорите Селин Руис и Жереми Бребар от Франция.

"Европейски музикален фестивал", представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. Фестивалът се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019, със съдействието на Столичната община и Министерството на културата на Р. България.

Артист с многостранен талант, Мария Мартинова има активна кариера на солов и камерен изпълнител на класическа музика. Тя е възпитаник на Джулирад скул в Ню Йорк и Кралската музикална академия в Лондон. Живее в Белгия и е концертирала на множество престижни световни сцени като Концертгебау, Амстердам, St. Martin-in-the Fields в Лондон, Alice Tully Hall, Ню Йорк и др. Още от ранна възраст Мария проявява интерес и към тангото и се занимава професионално с танци. Специализира танго–музика в Ротердамската консерватория. През последните няколко години тя се утвърждава като един от най-атрактивните артисти на европейската танго–сцена и работи с музиканти като Густаво Бейтелман, Алфредо Маркучи, Пабло Агри, Хавиер Коен, Хуан Карлос Куачи, Виктор Вилена (Gotan Project).

Ансамбъл „Тангуарда“, създаден от пианистката през 2007 г., бързо се нарежда след водещите групи в жанра. Мария Мартинова се изявява и като професионален танцьор.

“Тангото е среща на много различни видове музика, които присъстват много силно и равностойно в него” споделя Мартинова. “Освен това, докосва, предизвиква и описва всички възможни емоции, през които човешката душа минава – щастието, мъката, любовта, неконтролируемата омраза, тъгата, меланхолията, хуморът..”, допълва още Мартинова.

Програмата „Танго без граници“ на 9 април е съставена от пиеси на известни автори на танго-музика: Астор Пиацола, Освалдо Тарантино, Агустин Барди, Антонио Агри и др. Част от аранжиментите са направени от Марсело Нисинман. Ще бъде изпълнена и неговата авторска пиеса Hombre Tango.

Билети за концерта „Танго без граници” от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“.

За Мария Мартинова

Мария Мартинова има активна кариера на солов и камерен изпълнител на класическа музика. Тя живее в Белгия, и концертира на множество престижни световни сцени като Концертгебау, Амстердам, St. Martin-in-the Fields, Барбикан и Уигмор хол в Лондон, Wiener Recital Hall в Залцбург, Alice Tully Hall, Ню Йорк и др.

Родена във Варна, тя е учила в НМА в София, след което следва в престижното училище Julliard School, Ню Йорк със стипендията „Владимир Хоровиц". По-късно продължава обучението си в Кралската музикална академия в Лондон, където получава магистърска степен.

Още от ранна възраст тя проявява интерес и към тангото. Занимава се професионално с танци, а на 18 години се среща с пианиста Агилес дел Виня, който я окуражава да продължи образованието си в Ротердамската консерватория, където той самият е преподавател. Мария става негова асистентка.

През последните няколко години Мария Мартинова се утвърждава като един от най-атрактивните артисти на европейската танго–сцена. Тя работи с музиканти като Густаво Бейтелман, Алфредо Маркучи, Пабло Агри, Хавиер Коен, Хуан Карлос Куачи, Виктор Вилена (Gotan Project). Ансамбъл „Тангуарда“, създаден от нея  през 2007 г. бързо се нарежда след водещите групи в жанра. Нейният многостранен талант й позволява да се изявява и като професионален танцьор.

За Марсело Нисинман

Роден в Буенос Айрес през 1970 г., Марсело Нисинман е световноизвестен бандонеонист, композитор и аранжор, който издига свиренето на този инструмент на ново ниво.
Нисинман учи бандонеон  при Хулио Пане и композиция при Гилермо Грецер в Буенос Айрес и Детлеф  Мюлер-Сименс в Базел.

Той е много търсен като солист с оркестър и композитор. Участва в множество фестивали по целия свят. Свирил е с музиканти като Гидон Кремер, Гери Бъртън, Фернандо Суарес Пас, Assad  Brothers,  Оркестъра на Филаделфия, ансамбъл Britten Sinfonia, WDR Big Band, Камерен оркестър Arpeggione, Orchestre National des Pays de La Loire,  Белградската филхармония, както и с диригентите Шарл Дютоа, Винс Мендоса и Джон Акселрод. През 2009 г. Нисинман създава своя квартет Tango Factory, заедно с кларинетиста Чен Халеви. От 2011 г. той работи много активно с Уте Лемпер.

За Даниел Роуланд

Даниел Роуланд е роден в Лондон, но израства в Холандия. Учи при Игор Ойстрах в Брюксел и работи интензивно с Херман Креберс, Руджеро Ричи и Иври Гитлис. През 1992 дебютира в залата на Концертгебау, Амстердам и това поставя началото на неговата активна международна кариера. Даниел Роуланд е концертирал на множество престижни сцени: Карнеги Хол в Ню Йорк, Роял Албърт Хол в Лондон, зала „Глинка” в Санкт Петербург, Симфони Хол в Бирмингам и Гулбенкян в Лисабон. Свирил е с диригенти като  Андрей Борейко,  Виктор Либерман, Лорънс Фостър, Хайнц Холигер, Франсоа Ксавие Рот, Диего Масон, Лев Маркиз и Яп ван Зведен. През юли 2007 г. Роуланд се присъединява към известния струнен квартет „Бродски”, като първи цигулар.

Даниел е професор по цигулка в Кралския колеж за музика в Лондон и гостуващ професор в Кралската шотландска академия за музика и драма в Глазгоу. Той изнася майсторски класове по целия свят. Свири на цигулка от Лоренцо Сторони изработен през 1776 г. в Кремона.

За Винфрид Холценкамп

Винфрид Холценкамп учи в Кьолнската консерватория класически контрабас и  джаз-бас при Дитер Мандершайд. Спечелва стипендия от Немската служба по академичен обмен и специализира в “Escuela de Música popular de Avellaneda” в Буенос Айрес при Емилио Балкарсе. Работи и с музиканти като прочутия танго-басист Хектор Консоле (басист на Астор Пиацола), Хорацио Карбаркос, Алсидес Роси, Даниел Буоно и Серхио Ривас.
След завръщането си в Германия, Винфрид бързо се утвърждава като водещ басист на европейската танго-сцена и започва сътрудничество с Марсело Нисинман, Даниел и Майкъл Зисма, като част от дуо Нисинман – Холценкамп, Nisinman’s Tango Factory, Zisman’s 676 Nuevo Tango и няколко други формации.

През последните осем години Винфрид преподава и концертира в Tarbes Tango Festival, по препоръка на легендарния Алфредо Маркучи.

Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали  в столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.