На 26 май в един от най- старите лондонски паркове – Кенсингтън Гардънс беше открита българска чешма. Инициативата е на Българският Сити Клуб в Лондон, чийто почетен председател е принц Кирил Сакскобургготски, а в подкрепа на реализацията на този проект застават 11 организации, спечелени за каузата от инициаторите.

Някои от организациите в този списък са Фондация Димитър Бербатов, Асоциацията на българските училища в чужбина, Българското студентско общество в Лондон, Българският Олимпийски Комитет и Министерството на спорта.

Броени дни след Денят на славянската писменост и култура, 24 май първият български надпис на територията на английската столица, инкрустиран върху чешмата, изгря в сърцето на един от любимите лондонски паркове. Надписът на чешмата (изписан на английски и български) гласи: „Водата е природен дар, а тази чешма е дар от българската общност“.

Откриването на чешмата съвпада с две важни чествания през тази година -  Диамантеният юбилей на кралица Елизабет, която отбелязва 60 години от короноването си за кралица на Великобритания и 15 години от  създаването на Българският Сити Клуб.

Празникът по случай откриването събра няколко стотин българи  на мястото на събитието – на стотина метра от мемориала на принц Албърт в парка Кенсингтън. Чешмата бе осветена с китка здравец и църковен ритуал, отслужен от отец Симеон от Българската църква в Лондон. Патрон на инициативата е Принц Кирил Сакскобургготски, който сподели, че това е голям ден за всички, които се чувстват българи и уникална възможност за страната ни да има свой национален символ в сърцето на Лондон.

“Този български символ ще бъде отбелязан и на Google картите и ще остане като национален знак за идните поколения“, каза още принц Кирил.