Националната галерия "Квадрат 500" днес отново е с безплатен вход, съобщиха от Министерството на културата (МК). Оттам напомниха, че вторият четвъртък на всеки месец е ден за безплатен вход.

Очаква се и този четвъртък стотици столичани и гости на града да използват възможността да разгледат експонираните близо 2000 произведения, разположени в 28 зали на четири етажа в "Квадрат 500", които показват българското изкуство в съизмеримост с европейските и световните тенденции.

В представителната експозиция е само част от колекцията на галерията, която наброява над 42 000 творби, припомнят от новия музей. Половината от изложените произведения са на български автори. Другата половина представя изкуство от Европа, Азия, Африка и Америка.

Посетителите ще могат да видят и един истински шедьовър от европейска класа - символистичната монументална картина "Луцифер" на известния германски художник Франц фон Щук (1863-1928).

Творбата е купена през 1891 г.,от български княз Фердинанд, когато той посещава ателието на художника в Мюнхен. "Луцифер" е в дворцовата колекция до 1930 г., когато е предадено от цар Борис Трети на Народния музей.

Това е произведението с най-много участия в представителни международни изложби в най-престижните музеи на Франция, Германия, Италия, Швеция, Великобритания и САЩ.