Новият проект на „Кварто” и Софийска филхармония се нарича „Basel-Sofia -Quarto“ Piano Quartets by Schumann & Strauss. Пианистът Христо Казаков пристига от Швейцария у нас, за да изпълни заедно с колегите си от популярния Quarto Quartet творби от Роберт Шуман и Рихард Щраус. Ценителите на камерната музика ще могат да го чуят на 23 април в зала "България".

Музикантите посвещават този концерт на 150-годишнината от рождението на Рихард Щраус. Избрали са неговия клавирен квартет в до-минор, опус 13, характерен със своята завладяваща мелодичност и дълбоко философски музикален изказ. Включили са и клавирния квартет в ми-бемол мажор на Роберт Шуман. Двигателят на „Кварто” - цигуларят Иван Пенчев, разкрива, че за него е предизвикателство да го изсвирят с Казаков, с когото са били съученици в столичното Музикално училище, а и това е творбата, която дълго са си мечтали да представят пред публика заедно. Великолепното съчетание между виртуозност и задълбоченост на двата квартета чудесно кореспондират един с друг и със светлите Великденски празници.

Пианистът Христо Казаков е една от ярките звезди на съвременното класическо изкуство, които са се реализирали и утвърдили на международната сцена, но не са познати в България. Днес той живее в Швейцария и е признат от специалистите за един от най-интересните интерпретатори на световната сцена. Реномираното американско списание „Fanfare“ публикува през 2013 г. интервю с нашия виртуоз. Изданието помества и изключително ласкави оценки на професионалната критика за неговия запис на „Голдберг Вариации“ от Йохан Себастиан Бах, където сравняват качествата на българина с тези на великия пианист Глен Гулд.

Quarto Quartet са известни като състав с гъвкава структура, което ги прави винаги интересни за публиката, а отличаващите ги характерни черти за стила им са великолепната драматургия, магнетична експресия и уникално сценично присъствие. Quarto създават у зрителя усещането, че съставът не свири, а рисува неповторим свят от звуци и емоции.

На 23 април, сряда, от 19 часа не пропускайте новия концерт от палитрата на Quarto Quartet, в който музиката ще оживее на сцената на зала „България” с изпъленията на Иван Пенчев (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело) и Христо Казаков (пиано).

Билети ще намерите на касата на Софийската филхармония в зала "България" (ул. „Аксаков” 1, тел. 029877656) на цени от 10 до 20 лева, както и на ticketplus.bg