Най-евтиното море в Европа е в България. Това изчисли британски вестник. Статията на Дейли мейл е на база проучване на Британската пощенска служба .

Съпоставени са цените в 14 морски курорта с типичните за ваканцията покупки. Почивката в България излиза около 37 лири стерлинги на ден. Следват португалските морски курорти. В съседна Турция заради инфлацията цената на почивката се е увеличила с над 21% спрямо миналата година.

Слънчев бряг е пълно копие на морските курорти в Испания и Гърция, пишат британските медии. Такова е мнението и на 26-годишната туристка Мор Яков: „Била съм в Америка, Аржентина, Чили, Бразилия, Тайланд, Италия, Испания. Била съм на много места , но тук намерих всичко, което обичам като забавления и в това число е много евтино. 360 долара за всичко платихме на човек и това е много достъпна цена за повечето хора в Израел."

Сумата от 360 долара е за 5 дни олинклузив, плюс самолетните билети. Мор е финансов експерт в Израел и това е най-изгодната почивка за семейството й.Отливът на руски туристи също оказва въздействие.

 

„С 30 % сме свалили цените, въпреки че сме най-евтината дестинация.", посочи Веселин Налбантов от Съюза на собствениците на хотели.

Хотелиерите в Слънчев бряг са измислили начин как има безплатни шезлонги и чадъри: „По-голямата част от хората, които посещават Гърция и Турция се оплакват от това, от чадъра и шезлонга, проявиха воля концесионерите, не проявява воля държавата."

Те искат Министерство на регионалното развитие да отмени плажната концесионна такса, за да върнат българските туристи.

Следващата седмица Съюзът на собствениците в Слънчев бряг има насрочена среща с министъра на регионалното развитие. По техни изчисления, в държавната хазна ще влязат 100 милиона, ако успеят да върнат 50-те хиляди българи, които почиват всяко лято в гръцките и турски курорти.