В Банско тече трескава подготовка за световната купа по ски в края на седмицата. Трибуните за зрители са построени, а за сигурността в курорта ще се грижат повече от 100 полицаи и жандармеристи.

В приготовленията участват дори военни. 50 служители на армията се спускат със ски по пистите, които след ден ще бъдат заети от шампиони. Заравняват терена и отговарят за безопасността на зрителите, като поставят защитните мрежи.

„Вчера падна големия сняг и се наложи много бързо да правим нова организация, да изчистим едното, да свалим затрупаните мрежи, да ги преместим и накрая на деня пак да ги сложим”, обясни Желязко Желев.

Седем носителки на златни олимпийски медали ще участват в трите старта за Световната купа. На живо състезанията ще се гледат дори в Китай.

„Очаквам го с нетърпение и ще бъда много щастлив да видя всички състезатели как се състезават и се надявам и аз някой ден да стана като тях”, казва Тодор Тодоров.

Планинският въздух вече има аромат на скара, а банскалии се надяват да впечатлят чужденците с местни специалитети, като капами и чомлеци.

3-километрово трасе очаква най-добрите жени в алпийските ски а трибуната за финала е с капацитет 5000 места.

4 писти са затворени за купата, а любителите ще могат да карат ски на останалите 19. Пътят за Бъндеришка поляна ще бъде затворен за лични автомобили. Придвижването ще става със специализиран превоз.