След снощните порои бедствено положение е обявено в общините Чавдар, Мирково и Златица, съобщиха от областната администрация на Софийска област.

Силен дъжд, градушка и торнадо премина снощи през село Чадвар. Екипи на пожарната цяла нoщ отводняваха, електротехници отстраняваха авариите след падналите електрически стълбове.

Карловското село Климент също е в бедствено положение след едночасов порой. Има наводнени приземни етажи и мазета в десетина къщи. Кметът на селото Мано Манов обясни пред bTV, че бурята е разрушила много сгради, селскостопански постройки и навеси. Заради голямото количество дъжд, който е паднал в района, реките, които се стичат от Балкана са залели селото. „Всички пътища са в окаяно състояние”, каза Манов. По думите му, водата ще бъде изпомпана, но щетите за пострадалите семействата и за кметството са големи.

На много места в страната едри ледени късове унищожиха посеви. В рубриката "Аз, Репортерът" получихме много клипове и снимки. В село Мирковo градушката затрупа улиците като сняг по време на зима. Oчакваме вашите кадри от обстановката в страната.

И днес има опасност от нови порои. Предупредителен жълт код за проливни дъждове, гръмотевични бури и градушки е обявен в Северна и Източна България. От Министреството на околната среда алармират и за повишение на нивата на реките Огоста, Искър и Янтра. Заради дъжда е възможно да бъдат достигнати високи и критични прагове.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН днес се очакват дъждове между 13 и 60 литра на квадратен метър.