Продължава спадът на цените на горивата у нас. Под 1.90 лв. за литър се понижи цената на масовия бензин в София, предаде БГНЕС.

От няколко дни цената на бензин А-95 спадна до 1,88 лв. за литър в няколко от големите бензиностанции, а в други тя варира до 1.93 лв. за литър. Цената на дизела се движи в диапазона от 1.95 лв. до 1.99 лв. за един литър.

Само за малко повече от две седмици от началото на 2015 г. цените се сринаха от 2.19 – 2.20 лв. за литър от най-масовия бензин до днешните нива. Макар и с по-бавни темпове, цената на дизела също върви надолу - от 2.06 – 2.09 лв. на 1 януари до днешните 1.95 лв. за литър.

В първата седмица на новата година цената на литър гориво спадна под 2 лева за първи път от 2007 година.

Същевременно повечето шофьори у нас продължават да смятат, че цените на бензина трябва да падат още. Цената на суровия петрол се срина наполовина от средата на миналата година, като достигна до под 50 долара за барел.

Част от водачите се притесняват от т.нар. "йо-йо ефект" и възможността изведнъж цените да се качат дори над нивата, от които започна спадът. Повечето обаче прогнозират, че по-скоро цената на горивото в следващите месеци постепенно ще се върне на предишните си нива, от които тръгна надолу.