Глобите на пътя стават още по-солени. Санкция от 2 000 лева и отнемане на книжката за 2 години заплашва всеки шофьор, отказал да даде проба за алкохол. Предложенията идват от парламента и може да станат факт до лятото.

Председателят на транспортната комисия в парламента Иван Вълков предлага двойно и тройно увеличение на някои глоби, за да се стреснат шоково шофьорите. Основната причина за тежките инциденти у нас остава употребата на алкохол, затова законът за поредна година става по-строг срещу пияните водачи – oт 500 на 1000 лева скача санкцията за алкохол между 0,5 и 1,2 промила и отнемане на книжката за година.

Всяко завишаване на глобите на пътя води до падане на нарушенията между 2 и 5%. Зачестили са случаите на задържани пияни шофьори, качили се в това състояние в чужда кола. Обсъжданата мярка е да се отнеме автомобилът за 1 месец на собственика, позволил това. Същото наказание ще получи и притежателят на кола, ако я е преотстъпил на шофьор без книжка.

Над 250 000 нарушения са регистрирани само в Софийско за миналата година. Дъждовният месец май пък е увеличил катастрофите двойно.

От КАТ са готови да подкрепят по-високите глоби, но според тях по-важно е какво се случва след това. "Трябва да се проследи процесът и законодателят да стигне до край - освен високите глоби, хората, които са били глобени, да бъдат стимулирани да си платят тази глоба", смята Богдан Милчев, началник на КАТ-София.

Така например в момента катаджийте отчитат висока събираемост на електронните фишове, защото глобата е по-малка, ако се плати в кратки срокове.

По-солените глоби ще засегнат и пешеходците - тези, които не пресичат на „зебра” ще трябва след промените да се бръкнат не с 10, а с 20 лева. За пешеходците, които прескачат заграждения и парапети пък, глобата ще бъде до 50 лева.