Поредна безсънна нощ преживя семейството на Станка Иванова и Петър Маргов в габровското село Враниловци, което беше наводнено след поройния дъжд в понеделник. При бедствието там загина 61-годишна жена, а 39-годишният й син продължава да бъде в неизвестност. Търсенето му беше прекратено през тъмните часове на денонощието и ще бъде възобновено сутринта.

Станка и Петър били на втория етаж в дома си по време на пороя. Водата е заляла първия на височина от около метър. „Чуваше се шумолене и смятах, че е дъжд, но слязох да проверя и видях че беше 4 пръста преди да влезе в къщата. Започнах да събирам нещата – да слагам столовете върху масата, тогава токът спря и аз започнах да търся свещи и кибрити”, разказа Станка Иванова.

Жената излязла на балкона. „Светкавицата като светна и видях реката, която беше влязла у съседите. Нашата къща е от другата страна на улицата”, обясни Станка Иванова, която едва успяла да подаде сигнал на телефон 112.

Мазето на семейството е било залято почти до тавана и зимнината им е унищожена. „В мазето не може без ботуши, има само тиня вече. Дойде пожарна, но имало по-страшни случаи – едни деца затлачени в къща, и трябваше първо тях да извадят”, обясни Станка.

Семейството не очаква да получи помощ. „Ние се блъскаме сами, каквото можем. Ще караме с каквото може, както карат всички бедни хора. Съдбата това ни е отредила”, каза възрастната жена.

Над 50 домакинства във Враниловци са в същото положение. Усложнена обстановка е регистрирана и на територията на кметствата Новаковци, Драгановци, Гъбене, Стоевци, Камещица, Музга, Дебел дял, Трънето и Яворец. Наводнени бяха приземни етажи на къщи, отнесени са коли и селскостопанска техника.

На територията на община Габрово от 20:00 часа на 28 юли до 01:00 часа на 29 юли паднаха проливни валежи с интензитет над 200 л/кв.м.