Все повече сирийци търсят спасение в България, а един от тях е изпълнявал заповеди на Асад да убива

Все повече сирийци търсят спасение в България. Един от тях е войник от армията на Башар Асад, намерил мир в София.

Преди четири месеца Анас Белхус, сириец, войник от армията на Башар Асад е изпратен да стреля срещу опозиционни демонстранти по време на голям протест. Отказва да изпълнява заповедите да убива и бяга от родината си. „Хората на улицата бяха невъоръжени. А срещу тях се изпращат танкове и въоръжени войски. Аз не искам да убивам, не искам да убиват и мен. Затова избягах”, обясни Анас Белхус.

Анас минава нелегално в Турция, след това влиза по същия начин в България. Идва е София, защото тук има роднини сирийци. Четири месеца по-късно, боецът от сирийската национална армия учи български в малка стая на бул. България в София.

27 млади сирийци, пристигнали у нас през последните месеци, посещават този курс. Хората, които организират обучението по български език са бизнесмени от сирийската общност у нас. Курсът не е просто езиков, а помага на чужденците да се адаптират към българския бит и култура.

Организатор на безвъзмездното обучение е живеещия от 22 години у нас бизнесмен Абу Камал. „Правим този курс безвъзмездно. Един дава тетрадки, друг, химикалки. Ето например госпожата преподава българския език напълно безплатно, защото иска да помогне на сирийските бежанци”, каза Камал.

Преподавателката по български език на Анас Белхус и неговите сънародници е софиянката Сладунка Велинова. Живяла е в Сирия 24 години и има сантимент към този народ.

„Сирия все пак е останала в мен като спомен и много бих искала да им помогна. Много ми е приятно. Те имат чувство за хумор, много приятни деца и ми е хубаво с тях”, споделя Велинова.

В Сирия Рафи е учила изкуства. Мечтае войната да свърши и да се завърне вкъщи. „Тук съм защото в родината ми се убиват хора, убиват се деца и е много трудно да се живее. Всичко е разрушено. Няма къщи, някои от роднините ми вече са мъртви. Благодарен съм на българите, за това, че ни помагат в този труден момент. Усещам спокойствие тук. В Сирия е страшно”, спомня си за родината Мохамед.

Преподавателката по български коментира, че обича учениците си и иска да направи нещо за тях. „Дъщеря ми печата тези неща, моливи купува, тетрадки купува”. Сладунка Велинова се надява, че повече хора ще помагат на прииждащите сирийци. Пенсионерката има намерение да покаже на младите чужденци планината Витоша и софийските музеи.

Всички бежанци, посещаващи този курс имат роднини в България и затова са успели да се установят сравнително бързо у нас. За останалите сирийци достигането до София е много по-трудна задача.

„Много сирийци се нуждаят от помощ и бихме се радвали ако българската държава облекчи процедурата по даването на статут на бежанец, за да могат тези хора да работят и да помагат на себе си”, посочи Абу Камал.