Бизнесът готви нов протест срещу скока в цената на тока. Този път датата е 29 юли. Индустриалци смятат, че действията, предприети от държавата, няма да ограничат значително поскъпването на тока, въпреки ангажимента на кабинета и Парламента.

Топлофикации и мини също протестираха заради новия фонд "Сигурност на електро-енергийната система", в който дружествата трябва да внасят 5% от приходите си.

Създаването на фонда бе част от мерките, които имаха за цел да ограничат шоковото поскъпване на електроенергията за бизнеса. С вноските от фонда трябва да се покрива дефицита в НЕК, който към момента възлиза на 1,4 млрд лв.

 

По предварителни оценки от вноски годишно трябва да се събират около 200 милиона лева във фонда. За част от дружествата, които трябва да внасят тези пари обаче това се оказва проблем.

Едночасов протест в мина „Черно море" край Бургас.  Дневната смяна отказа да слезе под земята заради гласуваната от парламента 5%-тна вноска. Според миньорите това ще намали заплатите им:

„Не да отпадне, ама нека да си вземат от тези, които създават тоя дефицит в НЕК, те много добре знаят откъде идва дефицитът, ама за съжаление и го казвам съвсем отговорно, има и то доста голяма група депутати, които участват вътре и не знам как ще се случат нещата и промените”.

Протест имаше и в Топлофикация-Враца заради прогнозата, че дружеството ще внася във фонда десетки хиляди лева всеки месец.  А има дълг от над 7 милиона лева към Булгаргаз:

„Резултатът е ясен: финансовите и техническите проблеми ще се задълбочават и възможно е да не можем да си изпълняваме и лицензионните задължения", каза Радослав Михайлов.

В комисията по енергетика в парламента обаче оценяват създаването на фонда като стъпка в правилната посока:

„Третирането е еднакво и е към всички, има известно драматизиране, но аз не смятам, че някой ще има кой знае какви проблеми да си плати вноската, не смятам, че има проблем с отоплителния сезон”, заяви Мартин Димитров.

А междувременно бизнесът обяви нов протест:

„Бизнесът излиза на протест, защото така и не се получи задоволително решение по въпроса за повишаването на цената на електроенергията”, коментира Теодор Дечев.

До края на месеца енергийният регулатор ще реши с колко точно ще скочи цената на тока.

Очаква се вълната от протести заради вноските в новия фонд да продължи и утре в различни части на страната.