България трябва да получи близо 6,4 млн. евро помощ от бюджета на Европейския съюз за преодоляване на щетите от тежките наводнения през януари-февруари 2015 г., определи в гласуване бюджетната комисия на Европейския парламент на 14 септември.

Парите са част от пакет от 16,3 млн. евро за възстановяване на инфраструктурата в България и Гърция след природните бедствия в началото на годината и ще дойдат от Фонд „Солидарност” на ЕС, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Фонд „Солидарност” ще покрие част от разходите, които България е направила, след като силен дъжд и предизвикани от него наводнения и свлачища причиниха сериозни щети на диги, комуникационни мрежи и пътища, както и на частни домове и обществени сгради. Особено засегнат бе югоизточният регион на страната.

Помощта за Гърция в размер на 9,9 млн. евро е за щети, причинени от наводнения през февруари 2015 г. в два региона.

По искане на двете страни Европейската комисия вече е отпуснала 10% от предвидените средства за спешни възстановителни работи.

Парламентът ще се произнесе окончателно на пленарно заседание през октомври. Съветът на ЕС одобри помощта по-рано на 14 септември.