Управителят на БНБ Иван Искров потвърди, че има атака срещу една от най-големите банки в страната. Пред клоновете на Първа инвестиционна банка от сутринта се вият големи опашки от хора, които масово теглят вложенията си.

През последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки без каквито и да е основания, казва Искров цитиран от пресслужбаната на Министерския съвет.

Часове по-късно от банката обявиха, че общо 800 млн. лева са били изтеглени от вложителите само в рамките на деня и по технологични прични ще затворят клоновете си до понеделник.

„От вчера, насочена към една от най-големият от тях ПИБ тази атака, се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки един български гражданин и срещу финансовата стабилност, като основен елемент от националната сигурност на страната”, уточнява Искров.

БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно, успокоява той и добавя, че БНБ ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората.

„Обръщам се към парламента, правителството и президента за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност, за доброто на България и нейните граждани. Настояваме компетентните органи, в т.ч. прокуратурата, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации”, казва още Искров.

В същото време министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви в парламента, че ще бъдат строго наказани тези, които се опитват да дестабилизират банковата система.

От проведени разговори вчера и днес той увери, че финансовата система в страната е стабилна.

"Държавата разполага с ресурси и инструменти, за да реагира на всяка една такава злонамерена атака. Имаме абсолютна решителност в тази посока, че ще проведем разследванията докрай и тези, които се занимават с такава дейност ще си получат заслуженото", увери Йовчев.

„В момента се води разследване кой подбужда и пуска слухове за проблеми в банките”, добави той.

"Имало е атака и през интернет, и през мобилните телефони, като са изпращани смс-и, които да обезпокоят хората, включително масово, включително на случаен принцип", обясни силовият министър.

Той подчерта, че няма наблюдения да е имало целенасочена атака върху Корпоративна търговска банка, която от седмица е под специалния надзор на БНБ.

Вицепремиерът отказа да отговори откъде може да идва атаката, по която работи МВР в момента.

Информира, че вече е водил разговори с прокуратурата, и увери, че държавата разполага и с „ресурси, и с инструменти, за да реагира на всяка злонамерена атака".

По думите на вътрешния министър финансовата система на страната е много стабилна, такива били и оценките извън страната, а доказателството било, че финансовия министър Петър Чобанов е успял да договори ниска лихва за новия външен дълг.

"Проверка към момента е образувана и вървим нататък, но няма нито идея, нито в момента някой е мислил или планирал такива действия. Нито ще влизат квестори, в която и да е банка. Нито ще влиза прокуратура или ДАНС, в която и да било банка", коментира Йовчев.

Попитан какво означава злонамерена атака Йовчев обясни, че тази атака цели да създаде паника в населението и да предизвика атака срещу банката, която да доведе до нейното дестабилизиране. Банковата система е стабилна, тя е по-стабилна от повечето в Европейския съюз, подчерта той като отказа да коментира дали атаките са политически.

Запитан дали крайна сметка хората могат да бъдат спокойни и да се отърсят от паниката, която ги е наредила на опашките, както и дали той самият, ако е имал пари там, е щял да ги остави спокойно, Йовчев показа документ, който показва, че е клиент на Първа инвестиционна банка.

"Не съм си изтеглил парите и не възнамерявам да ги изтегля. Абсолютно категорично го заявявам. Парите не са огромни средства, но са съизмерими с моята заплата", каза Йовчев.

Отчетите на Първа инвестиционна банка показват, че тя има 9 милиарда лева активи, а ликвидността ѝ е близо 20%.

Около случващото се с КТБ следим състоянието на всички други български банки и не виждам повод за притеснение от страна на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти. Това заяви в Брюксел премиерът Пламен Орешарски.

"Имаме в това число много добро сътрудничество с БНБ. Ще подкрепим всички усилия на БНБ, както инструментално, така и ресурсно, за да не допуснем каквото и да е разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция“, каза министър-председателят.

По думите му е важно банковата проблематика да не влиза в политическото говорене. „Не е хубаво чисто икономически, банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании“, заяви премиерът.