Актуализация на бюджета трябва да се направи незабавно и то с няколко милиарда, обявеи в кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Като основна причина за това той посочи ситуацията в Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й „Креди агрикол”, които са под специалния надзор на БНБ.

Чрез актуализацията щели да се „да се запушат дупките”, отворени от държавното финансиране на двете банки, а парите трябвало да дойдат, като се „вдигне дългът” и се задължат следващите поколения с 5 млрд. лв

„Седмици наред се упражняваха службите по повод две банки и създадоха огромно напрежение там, което трябва да се реши на 21 юли. Искам да знам с какви пари и откъде ще запушат дупката там в тази банка и ако не се актуализира бюджетът, как ще стане. Най-елементарни неща”, коментира бившият премиер.

Според него поправките в Наказателния кодекс, поискани от БНБ и внесени от Йордан Цонев, с които се криминализира пускането на слухове за банковата система, са капан.

„БНБ молят да не се говори по този въпрос и ние не говорим. А всъщност това е сакралният въпрос”, заяви Борисов

„Поръчал съм на Менда Стоянова и на останалите да събират финансовата полиция и при закрити врата да поискат от тях отговори. Защото сутринта, докато слушах Гечев - този, който през 1996 г. беше главен участник във фалита на банките, да говори по мой адрес, че ние сме виновни... Докато Йовчев, Лазаров, Писанчев изпращаха жандармерия по банките, вдигаха шум като бесни... Те сега да имат наглостта да казват, че ние сме виновни. Те всяка сутрин се опитват да ни сложат вина, а ние нямаме никаква вина. Няма да слушаме лъжите на Румен Гечев и компания”, гневно заяви Борисов.

За пореден път той каза, че актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е задължителна. Според Борисов управляващите наистина са искали да фалират здравната каса така, както са искали да направят и с банките. Впоследствие обаче са видeли какви поразии са направили, уплашили са се и са се скрили.

Малко преди да излезе от пленарната зала Борисов проведе разговор с Йордан Цонев (ДПС). Той обясни, че разговорът им е засягал актуализацията на бюджета на здравната каса. "Казах, че ако искат да подкрепим тази точка, за която сме обещали, трябва да излязат и да кажат истината", обясни Борисов.