Столичният бул. „Христофор Колумб” беше затворен за движение в посока "Цариградско шосе" – ж.к. "Дружба", след като вчера пропадна земна маса. Пътят остава блокиран за движение до отстраняване на аварията, съобщиха от „Софийска вода”.

Междувременно бяха променени маршрутите на няколко автобусни линии, които се движат по трасето:

Автобус № 84 само в посока летище София: от бул. "Цариградско шосе" на Площад на авиацията наляво по бул. "Асен Йорданов", надясво по бул. "проф. Цветан Лазаров", наляво по ул. "кап. Димитър Списаревски" и наляво по бул."Христофор Колумб" по маршрута.

Автобус № 88 само в посока ж.к "Дружба 2": от бул. "Александър Малинов" наляво по бул. "Цариградско шосе", на Площада на авиацията наляво по бул. "Асен Йорданов", надясно по бул. "проф. Цветан Лазаров", наляво по ул. "кап. Димитър Списаревски" и наляво по бул."Христофор Колумб" по маршрута.

Автобус № 204 само в посока ж.к "Дружба 2": от бул. "Цариградско шосе" на Площад на авиацията наляво по бул. "Асен Йорданов", надясно по бул. "Асен Йорданов" и надясно по бул. "проф. Цветан Лазаров" по маршрута.

Автобус № 604 само в посока ж.к "Дружба 2": от бул. "Цариградско шосе" на Площад на авиацията наляво по бул. "Асен Йорданов", надясно по бул."проф. Цветан Лазаров", наляво по ул. "кап. Димитър Списаревски", наляво по бул. "Христофор Колумб", надясно по ул. "Искърско шосе" и надясно по бул. "Кръстьо Пастухов" по маршрута.

В обратна посока маршрутите на линии № 84,№ 88,№ 204 И № 604 не са променени.

Посочените автобусни линии ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променените участъци на маршрутите.

Кметът Йорданка Фандъкова посъветва в профила си в Туитър:

"За достъп до Дружба използвайте връзката Цариградско-Копенхаген. В момента се работи на пропадане под бул. Хр. Колумб и бул. Брюксел."

Проблемът

От „Софийска вода” уточниха, че пропадането на земната маса е открито вчера при рутинна проверка на съоръжения. То е непосредствено до булеварда.

Екипът на „Софийска вода“ извършва видеообследване и организира изкопни работи за проверка на състоянието на водопроводната и колекторна мрежа от 70-те години на миналия век, която е на голяма дълбочина под уличното платно.

С оглед на сигурността на работещите екипи и техника се налага използването на специализирана техника като днес работата ще продължи след повторно заснемане, анализ на причините и планиране на необходимите спешни инженерни дейности, които трябва да се осъществят.