Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и  Елена. Празникът е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.  

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си.

Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил  разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята  на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.  

Император Константин е погребан в златен ковчег в църквата "Свети Апостоли" в Цариград, а градът 16 века носи името му -  Константинопол. Оттогава на 14 септември църквата чества Въздвижението на честния и животворящ кръст.  

Според народните вярвания на този ден строго е забранена  всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с  предпазването на реколтата от градушка.

Вярва се, че "Еленка и  Костадин носят градушката в чувал". Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа.

Празникът започва няколко дни преди деня на Свети Константин и Елена - със събиране на средства за общ курбан, а също с  почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата.  

На мегданите предварително е приготвена голяма клада от  няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а всички се  събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан,  по-късно - и хороводните мелодии, предназначени за обреда.  Когато огънят стихне, останалата жарава - живите още  въглени, се разстилат в кръг.

Около тях се извиват хората, а  начело се носят иконите на Св. Св. Константин и Елена.  В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Те са като че ли в несвяст, в унес.

Вярва се, че иконата на  светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето  или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят  няколко минути.  След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза  с приготвения курбан.  

Имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена,  Еленко, Елка.