Classic FM радио получи специална награда по време на церемонията по връчването на наградите „Кристална лира“, която се проведе на 1 ноември 2014 г. в залата на Музикалния театър. Повод за престижното отличие е 20-тата годишнина от създаването на единственото българско радио за класическа музика – Classic FM радио. Медията е и партньор на Съюза на българските музикални и танцови дейци в раздаването на наградите „Кристална лира“, които бяха връчени за 18-ти път.

В Деня на народните будители – 1 ноември бяха определени носителите на призовете за ярки върхови постижения в музикално- изпълнителското и танцовото изкуство. Наградите  „Кристална лира“ 2014 бяха разпределени в 15 категории.

Освен на Classic FM радио, специални награди бяха връчени на проф. Нева Кръстева (орган) - за нейната активна концертна и педагогическа дейност и на НМТ „Стефан Македонски“ за премиерата на оперетата „Службогонци“ от Парашкев Хаджиев в чест на 100-годишнината от рождението на композитора. 

Специалната награда „Кристална лира“ на слушателите на Класик ФМ радио получи хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева по случай 20-годишнината от създаването на състава.

Столична община учреди и нова специална награда „София“ за постижения в областта на музикалното и танцовото изкуство. Неин първи носител е Мартин Пантелеев - главен диригент на Софийската филхармония.

Наградите „Кристална лира” са част от Културния календар на Столична община и се провеждат с любезното съдействие на Министерството на културата. Наградите са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство.

Всички наградени с „Кристална лира“ в 15-те категории можете да видите на www.classicfm.bg.