"Гордея се, че съм българин и това, което правя не е изключение от световните практики" - каза д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска памет, която финансира изграждането на паметника на Самуил в София.

"Всичко около този паметник е изпълнено в един законосъобразен порядък. Експертно жури е избрало от 21 участника в конкурс, че това е най-добрият проект. Общината в София направи специално социологическо проучване и се оказа, че тази идея има 85% одобрение. Това е най-одобряваният проект в София. Благодарен съм и на архитектите от Столична община, и на геодезистите, на проф. Близнашки, който одобри като служебен премиер мястото за паметника. Но най-много съм благодарен на децата от Първа езикова гимназия във Варна. В момента, в който разбраха, че ще има паметник на Самуил събраха заедно с учителите си 1100 лв. и ги изпратиха на фондацията. Това е изключителен жест и показва за кого всъщност се издига този паметник. Всяка една молекула от паметника на Самуил е българска – от спонсора, изработването, гранита, метала от претопени гилзи на български снаряди , до посланието, което би накарало всеки да се гордее с този паметник – всичко е българско".
В интервю за bTV Radio, д-р Врабевски говори и за проектите на Фондация Българска памет в подкрепа на децата от България и диаспората и за предстоящия рок албум на Intelligent Music с участието на световни звезди, които предстои да излезе през есента.