Безработни чистят канали, шахти и дерета. Наетите от държавата замениха доброволците и затворниците в районите, пострадали от наводненията.

Близо 6000 безработни са помагали срещу заплащане за възстановяване на пострадалите от бедствия райони в страната - от потопа, залял Варна миналото лято, до последните наводнения през февруари в Югоизточна България. Почти по равно те са били включени в аварийни дейности, като почистване на дерета и корита на реки, и в поправяне на повредена инфраструктура.

Миналата година обаче работниците са наемани дългосрочно, срещу минимална заплата за 8-часов работен ден. За последните бедствия държавата вече плаща по 2 лв. на час, за 4 часа на ден. Това е една от причините кандидати да липсват.    

Две жени чистят на ръка затлаченото дере в най-пострадалия от февруарския потоп квартал в Бургас. „Всяко лято с лица, лишени от свобода, извършваме този вид дейност, но е желателно през годината да има повече осигуряване на такива бройки, за да може превантивно да става това почистване”, коментира кметският наместник на район Долно Езерово Антоанета Манолова.

В съседно Лозово Минка и Йовчо се борят с боклуците и калта, която още покрива улиците, но се оплакват, че парите са малко. За да чисти четири часа на ден, Йовчо пътува близо десет километра. „Сутрин идвам с рейса, следобед пеш... да ми плащат поне пътните", иска той. „Повечето хора се отказаха, защото млади момчета бяха, момичета, само аз приех”, обясни още Йовчо Петров.

„Аз съм доволна от тях, защото макар и четири ръчички, то си личи, че работа се върши... След всяко наводнение не може да се чисти с техника, защото техниката поврежда асфалта”, разказа кметският наместник на Лозово Недка Стайкова.

Докато търси още безработни кандидати, Общината взема мерки при следващо наводнение щетите да са минимални. Стоманени мрежи трябва да задържат пръстта от нивите, като пропускат само водата.

Едновременно с това под земята ще бъде прокопан канал, който да отвежда събиращите се води директно в езерото Вая.

Ангажиментът на безработните, наети за последните наводнения, приключи. До дни трябва да стане ясно дали и как програмата ще бъде удължена.