От началото на годината държавата вече не организират курсове по български за бежанците. А това е условие за интегрирането им в масовите училища.

Нито едно от десетките деца в училищна възраст бежанския център "Военна рампа" в столицата не е включено в общообразователната система. Вместо това, те прекарват времето си във футбол.

Джоан е сред децата, които си стоят в стаята, вместо да ходят на училище. За да дойдат в България родителите му продават къщата си. Показват ни снимки.

Семейството обяснява, че синът им не ходи на училище, защото не са запознати с условията за прием.

От около 1000 деца бежанци у нас, само 68 влизат в клас.

 
 
 
„Всяко едно дете, което е пожелало, на което семейството е пожелало да бъде включено в нашата образователна система, всяко от тях е включено”, заяви Анна Андреева от Държавната агенция за бежанците.

Повечето деца бежанци посещават езикови курсове и занятия, организирани от неправителствени организации и финансирани от Европейския бежански фонд.

Семейство Хусейн искат да научат български и да се интегрират в нашето общество.

От Министерския съвет съобщиха, че са предвидени пари за езикови курсове до края на годината, но още не е определен техният размер.

Припомняме, учебната година започна с фалстарт за 10 деца на бежанци от Сомалия и Афганистан. Те бяха изгонени от основното училище "Св. Св. Кирил и Методий" в село Калище на 15 септември. Утре кметът на община Ковачевци ще отговаря пред Комисията за защита от дискриминация.