Държавата влиза в битка със здравно неосигурените, след като депутатите приеха на първо четене нови правила в здравеопазването. Едно от тях е или да плащаме дължимите здравни осигуровки за 15 години назад, или да получаваме само спешна помощ.

Предвижда се 6-месечен гратисен период. Сумата е различна, защото според сегашните правила за 3 години назад трябва да се бръкнем с около 700 лева. Ако се приеме да плащаме 15 години назад, сумата е 5 пъти повече.

графики неосигурени
(Photo: bTV)

Общо неосигурените са над 2 милиона, но тези които живеят в България са близо 900 хиляди. Около половината нямат възможност да го правят, а над 200 хиляди нямат желание.

Промените предвиждат и промени в лекарствената политика. Цените на лекарствата ще бъдат договаряни централизирано, за постигане на по-голямо намаление.

Въпреки че реформата беше приета на първо четене, дебатите бяха предимно политически.

За да се лекуваме, ще трябва да платим всички дължими осигуровки от 2000 насам. Медицинските услуги, които ще можем да ползваме като здравноосигурени пък ще бъдат разделени в два пакета – основен и допълнителен. В реформата опозицията видя нова разделителна линия в обществото.

 

 
 
 
 
„На практика вие разделяте здравеопазването на здравеопазване за бедни и богати”, коментира депутатът от БСП Мая Манолова.

 

„Когато казваш нещо и то не подобрява тишината, по-добре замълчи”, заяви и д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС.

„Да не стане така, че вашите избиратели, които не са си платили вноските, да се чудите какво да им отговорите на следващите избори. Ако това е причината, вместо кебапчета да им давате осигуровки”, отвърна Самир Абумелих от ГЕРБ.

Въпреки критиките законът беше приет на първо четене. Здравният министър е убеден в успеха на реформата.

графики неосигурени
(Photo: bTV)

„С промените, които въвеждаме, ще се проучва удовлетвореността на пациентите. Ако приемем, че миналата година е имало 2 милиона български граждани, които са лежали в болница, те с новите текстове закона се превръщат в 2 милиона контрольори на касата”, коментира д-р Петър Москов.

В село Камено поле има доктор постоянно, но повечето пациенти са безработни и неосигурени. Въпреки че преглежда без пари, доктор Маргарита Василева приветства затягането на контрола и казва, че трябва да има ред.

графики неосигурени
(Photo: bTV)

„И тук, в самото Камено поле, има много семейства, които си укриват доходите, от старта на реформата са в моята пациентска листа, една вноска не са си внесли”, обяснява лекарят.

Ако жителите на село Камено поле не платят осигуровките си обаче, ще разчитат само на спешната помощ.

До окончателното приемане на закона ще минат поне няколко седмици. Трябва да имаме предвид, че между двете четения са възможни промени.